Sposób przygotowania
-
1.
Polędwicę pokroic na plastry o grubości ok 2 cm, steki przyprawić z każdej strony czarnym pieprzem i posmarować oliwą. Steki wołowe włożyć do naczynia żaroodpornego, podlać odrobiną wina. Piec w piekarniku w temperaturze 170 ° C około 20 minut.
-
2.
W międzyczasie posiekać cebulę i czosnek, smażyć na patelni na rozgrzanej oliwie z oliwek.
-
3.
Dodać pokrojone pieczarki i pomidory Podravka. Smażyć przez około 10 minut, dodając trochę wina. Dodać cukier i jedną łyżkę Vegety (można dodać cukier lub miód jeśli smak jest zbyt kwaśny). Tak przygotowanym sosem polać steki z polędwicy, na których położyć kawałek sera chevre i włożyc do piekarnika nagrzanego do 200 ° C na 5 minut.
-
4.
Posypać steki posiekaną natką pietruszki i podawać natychmiast.
Porada
Świeże steki wołowe są czerwone z drobnymi żyłkami i mają charakterystyczny zapach. Nigdy nie smaż steków wołowych wyjętych prosto z lodówki; najpierw doprowadź je do temperatury pokojowej.