Polędwica w stylu dalmatyńskim

  • 26.11.2013.
  • Łatwe
  • 4
  • 40 min

Zaskocz swoich gości regionalnym daniem z Dalmacji z polędwicy w białym winie z kozim serem i pomidorami.

Składniki

  • 600 g polędwicy wołowej
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 100 g cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 250 g pieczarek
  • Podravka krojone pomidory (390 g)
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200 g sera koziego lub chèvre
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka Vegety

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Polędwicę pokroic na plastry o grubości ok 2 cm, steki przyprawić z każdej strony czarnym pieprzem i posmarować oliwą. Steki wołowe włożyć do naczynia żaroodpornego, podlać odrobiną wina. Piec w piekarniku w temperaturze 170 ° C około 20 minut.
  2. 2.
    W międzyczasie posiekać cebulę i czosnek, smażyć na patelni na rozgrzanej oliwie z oliwek.
  3. 3.
    Dodać pokrojone pieczarki i pomidory Podravka. Smażyć przez około 10 minut, dodając trochę wina. Dodać cukier i jedną łyżkę Vegety (można dodać cukier lub miód jeśli smak jest zbyt kwaśny). Tak przygotowanym sosem polać steki z polędwicy, na których położyć kawałek sera chevre i włożyc do piekarnika nagrzanego do 200 ° C na 5 minut.
  4. 4.
    Posypać steki posiekaną natką pietruszki i podawać natychmiast.

Porada

Świeże steki wołowe są czerwone z drobnymi żyłkami i mają charakterystyczny zapach. Nigdy nie smaż steków wołowych wyjętych prosto z lodówki; najpierw doprowadź je do temperatury pokojowej.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 613 / 2.562 - -
Tłuszcz g 42,63 - -
Węglowodany g 16,10 - -
Błonnik g 2,44 - -
Białko g 38,00 - -
Sól g 3,40 0 0
Witamina A μg 699,73 17 14
Witamina D μg 66,10 33 33
Witamina B3 mg 15,21 109 76
Kwas pantotenowy mg 2,12 30 30
Potas (K) mg 1.086,27 29 29
Wapń (Ca) mg 89,52 9 9
Fosfor (P) mg 450,38 56 56

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)