Pogacza z sardynkami

  • 15.06.2015.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 110 min

Składniki

  • Składniki na ciasto
  • 1 kg mąki luksusowej
  • 10 g drożdży instant
  • 20 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżka soli
  • Składniki na farsz
  • 500 g cebuli
  • 1 puszka pomidorów całych bez skórki Podravka (400 g)
  • 230 g sardynek w oleju roślinnym
  • 50 ml białego wina
  • 100 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżka Vegety
  • czarny pieprz mielony

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Z mąki, soli, drożdży, oliwy i letniej wody (550–600 ml) ugnieść gładkie ciasto, po czym odstawić na mniej więcej godzinę do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).
  2. 2.
    W międzyczasie podsmażyć na oliwie cebulę pokrojoną w plastry. Kiedy zmięknie, dodać uprzednio rozgniecione pomidory, podlać odrobiną wina, doprawić pieprzem i Vegetą. Dusić wszystko na małym ogniu, a kiedy farsz będzie gotowy, odstawić do wystygnięcia.
  3. 3.
    Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, podzielić je na dwie części, a następnie rozwałkować każdą na grubość 1½ cm. Jedną warstwę rozłożyć na naoliwionej blaszce, tak by ciasto wystawało ponad brzegi blaszki.
  4. 4.
    Na spód wyłożyć przygotowane nadzienie, a na nim sardynki. Przykryć wszystko drugą połówką ciasta. Brzegi ze spodu ciasta zawinąć wokół brzegów górnej warstwy.
  5. 5.
    Na koniec wierzch ciasta posmarować oliwą z oliwek i nakłuć widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30–35 min.

Porada

Ciasto można zrobić również z mąki razowej, wtedy pogacza wzbogaci się o żelazo, wapń i błonnik.