Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Podwójnie marynowana ośmiornica z grilla

  • 29.06.2005.
  • Trudne
  • 6
  • 50 min

Spróbujcie coś zupełnie nowego! Jak widać z nazwy przepisu, ośmiornica „kąpie się” w dwóch marynatach. Po pierwszej „kąpieli” rzucamy ją na ruszt, już upieczoną zalewami drugą, w której czeka na przyrządzanie dodatku.

Składniki

  • 1,5 kg oczyszczonej ośmiornicy
  • sól
  • Pierwsza marynata:
  • 3 ząbki czosnku (wycisnąć)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 50 ml octu balsamicznego
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka czarnego pieprzu (grubo mielonego)
  • sok i tarta skórka z cytrynki
  • Druga marynata:
  • 50 ml octu balsamicznego
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 pęczek szczypiorku (drobno posiekać)
  • grubo mielony czarny pieprz wedle uznania
  • 1 łyżeczka Vegety
  • Dodatek:
  • 300 g młodej kapusty
  • 1 koper włoski (pokrojony na plasterki)
  • sól
  • 1 awokado

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Ośmiornicę oczyścić.
  2. 2.
    Składniki pierwszej marynaty wymieszać i zalać ośmiornicę. Odstawić na 20 minut, albo najlepiej na 2-4 godziny.
  3. 3.
    Marynowaną ośmiornicę grillować na tacce do grilla. Upieczoną pokroić na mniejsze kawałki, osolić i polać drugą marynatą.
  4. 4.
    Kapustę i koper włoski pogotować w osolonej wodzie i odcedzić.

Sposób podania

Ośmiornicę podawać z gotowaną kapustą i koprem włoskim oraz z pokrojonym na plastry awokado.

Porada

Brew pozorom, mrożona ośmiornica lepiej nadaje się do przyrządzania z niej dań, bo po rozmrożeniu robi się miękka.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 499 / 2.086 - -
Tłuszcz g 30,93 - -
Węglowodany g 17,23 - -
Błonnik g 5,04 - -
Białko g 39,45 - -
Sól g 1,52 0 0
Witamina A μg 762,67 19 15
Witamina E mg 9,49 43 43
Witamina C mg 40,35 54 45
Witamina B3 mg 13,57 97 68
Potas (K) mg 1.411,35 38 38
Wapń (Ca) mg 194,29 19 19
Fosfor (P) mg 517,07 65 65

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)