Podlaskie kartacze

  • 14.11.2018.
  • Trudne
  • 4
  • 70 min

Zobacz wszystkie zdjęcia

Składniki

  • 2kg ziemniaków
  • 3 duże cebule
  • 500g mielonej wieprzowiny
  • 250g mielonej wołowiny
  • 250g wędzonego boczku
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • mąka ziemniaczana
  • masło klarowane
  • sól, pieprz
  • Vegeta

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Przesmaż na patelni na klarowanym maśle drobno pokrojone 2 cebule i posiekany czosnek. Wyrób w misce mielone mięsa z jajkiem, dodaj cebulę , czosnek, Vegetę i dokładnie wymieszaj.
  2. 2.
    3/4 ziemniaków zetrzyj na drobnej tarce i odciśnij płyn za pomocą ściereczki lub gazy. Płyn zachowaj, na dnie pojawi się biały osad - skrobia. Pozostałe 1/4 ziemniaków ugotuj, obierz i przeciśnij przez praskę lub utłucz.
  3. 3.
    Wymieszaj starte ziemniaki z ugotowanymi, dodaj skrobię. Masę wyrób dokładnie, powinna mieć konsystencję jak ciasto na kopytka. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj mąkę ziemniaczaną i ponownie wyrób.
  4. 4.
    Ciasto uformuj w wałek. Podziel na kawałki o dowolnej szerokości i nadziej przygotowaną wcześniej masą mięsną.
  5. 5.
    Gotowe kartacze gotuj ok. 40 min we wrzącej wodzie.
  6. 6.
    Przesmaż na złoto na patelni pokrojony w kostkę boczek i trzecią cebulę.
  7. 7.
    Ugotowane kartacze okrasić boczkiem i zrumienioną cebulą.