Sposób przygotowania
-
1.
Przesmaż na patelni na klarowanym maśle drobno pokrojone 2 cebule i posiekany czosnek. Wyrób w misce mielone mięsa z jajkiem, dodaj cebulę , czosnek, Vegetę i dokładnie wymieszaj.
-
2.
3/4 ziemniaków zetrzyj na drobnej tarce i odciśnij płyn za pomocą ściereczki lub gazy. Płyn zachowaj, na dnie pojawi się biały osad - skrobia. Pozostałe 1/4 ziemniaków ugotuj, obierz i przeciśnij przez praskę lub utłucz.
-
3.
Wymieszaj starte ziemniaki z ugotowanymi, dodaj skrobię. Masę wyrób dokładnie, powinna mieć konsystencję jak ciasto na kopytka. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj mąkę ziemniaczaną i ponownie wyrób.
-
4.
Ciasto uformuj w wałek. Podziel na kawałki o dowolnej szerokości i nadziej przygotowaną wcześniej masą mięsną.
-
5.
Gotowe kartacze gotuj ok. 40 min we wrzącej wodzie.
-
6.
Przesmaż na złoto na patelni pokrojony w kostkę boczek i trzecią cebulę.
-
7.
Ugotowane kartacze okrasić boczkiem i zrumienioną cebulą.