Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Ustawienia

Placuszki z drobiem i sosem czosnkowym

  • 01.06.2004.
  • Średnio trudne
  • 6
  • 40 min

Oto przepis na niecodzienne wykorzystanie drobiu w Waszej kuchni!

Składniki

  • 300 g mąki pszennej TYP 550
  • 2 jajka
  • 50 ml mleka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżki soli
  • Składniki na farsz:
  • 300 g mielonego drobiu
  • 150 g cebuli
  • 30 g margaryny
  • 1 świeża czerwona papryka
  • 1 łyżka Vegety W Smak do Kurczaka
  • Składniki na sos czosnkowy:
  • 400 ml jogurtu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Z mąki, jajka, mleka, oliwy z oliwek i soli zagnieść ciasto. Podzielić je na dwa części, przykryć folią i odstawić na około 30 minut.
  2. 2.
    Na rozgrzanej margarynie podsmażyć pokrojoną cebulę, dodać mięso mielone i wszystko razem krótko dusić. Następnie dodać paprykę pokrojoną w kostkę, Vegetę W Smak Do Kurczaka, podlać wodą i dusić aż mięso zmięknie.
  3. 3.
    Zagniecione ciasto rozwałkować, wykroić placuszki odpowiednimi formami (np. do ciastek) i gotować przez 7 minut w osolonym wrzątku. Wyjąć i odłożyć na talerz.
  4. 4.
    W miseczce wymieszać jogurt, wyciśnięty czosnek, sól i pieprz.

Sposób podania

Sosem z jogurtu polać ugotowane placuszki i wszystko posypać mięsem. Podawać z zieloną sałatą.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 497 / 2.077 - -
Tłuszcz g 16,00 - -
Węglowodany g 54,00 - -
Błonnik g 2,00 - -
Białko g 30,00 - -
Sól g 1,44 0 0
Witamina A μg 1.547,00 39 31
Witamina D μg 50,00 25 25
Witamina C mg 50,00 67 56
Witamina B3 mg 13,00 93 65
Potas (K) mg 624,00 17 17
Wapń (Ca) mg 280,00 28 28
Fosfor (P) mg 396,00 50 50

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)