Pizzerinki w różnych smakach

  • 13.09.2016.
  • Łatwe

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 25 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie suchych
  • 4 szklanki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżkę soli
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki oleju roślinnego (do ciasta)
  • Dodatki:
  • 200 g przecieru pomidorowego Podravka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego Podravka
  • 1 Pesto Genovese Podravka
  • 1 Pesto Rosso Podravka
  • 1 Ajvar ostry Podravka
  • 1 Relish Podravka
  • kilka plastrów wędliny
  • zielone oliwki
  • karczochy
  • pomidorki koktajlowe
  • 1 czerwona cebula
  • cebula dymka
  • parmezan

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Drożdże, cukier i sól dobrze wymieszać z mlekiem i ciepłą wodą. Odstawić na 2 minuty. Dodać olej i ponownie wymieszać. Dodać mąkę i wyrabiać ok. 10 min, aż wszystko dobrze się połączy.
  2. 2.
    Ciasto podzielić na mniejsze części, każdą rozwałkować i ułożyć na blaszce wysmarowanej masłem. Zewnętrzną krawędź ciasta posmarować olejem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 godz.). Przecier wymieszać z koncentratem.
  3. 3.
    Gotowe pizzerinki posmarować przygotowanym sosem pomidorowym oraz dowolnie Pesto Genovese, Pesto Rosso i Ajvarem ostrym Podravka. Na wierzch położyć wędlinę, karczochy, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, czerwoną cebulę pokrojoną w talarki, zielone oliwki. Posypać parmezanem.
  4. 4.
    Piec w temp. 220°C z funkcją grzania góra-dół (termoobieg 200°C), aż brzegi ciasta będą złote (ok. 10 min.). Przed podaniem posypać pokrojoną dymką. Podawać z Relishem lub Ajvarem Podravka.