Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Pikantne tortille

  • 05.06.2007.
  • Łatwe
  • 4 – 6
  • 40 min

Smaczne, pikantne danie meksykańskie można bardzo prosto przyrządzić we własnym domu. Słodka kukurydza i czerwona fasola z puszki, świeża papryka oraz Vegeta pikantna, nadadzą mięsu meksykański aromat.

Składniki 4 – 6 

  • 100 g cebuli
  • 2 łyżki oleju
  • 350 g mielonej cielęciny
  • 3 łyżeczki Vegety pikantnej
  • 1 opakowanie krojonych pomidorów Podravka (390 g)
  • 300 g czerwonej i żółtej papryki
  • 100 g czerwonej fasoli z puszki
  • 100 g słodkiej kukurydzy z puszki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 8 tortilli

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Cebulę drobno posiekać i krótko podsmażyć na oleju.
  2. 2.
    Dodać mielone mięso, 1 łyżeczkę Vegety pikantnej i dusić przez ok. 15 minut, dolewając od czasu do czasu trochę wody.
  3. 3.
    Następnie dodać krojone pomidory, pokrojoną w kostkę paprykę i dusić przez kolejne 15 minut.
  4. 4.
    Pod koniec duszenia dodać fasolę, kukurydzę, pozostałą ilość Vegety pikantnej oraz natkę pietruszki.
  5. 5.
    Tortille podgrzać w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku.

Sposób podania

Na każdą tortillę nałożyć 1-2 łyżki nadzienia, złożyć i podawać z sosem Guacamole.

Porada

Można również nałożyć nadzienie na zimne tortille i podgrzać je w piekarniku nagrzanym do temperatury 130°C przez około 3-5 minut.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 334 / 1.396 - -
Tłuszcz g 9,68 - -
Węglowodany g 49,94 - -
Błonnik g 7,96 - -
Białko g 21,26 - -
Sól g 1,77 0 0
Witamina A μg 3.338,18 83 67
Witamina E mg 5,68 26 26
Witamina C mg 105,80 141 118
Witamina B3 mg 10,12 72 51
Potas (K) mg 865,06 23 23
Wapń (Ca) mg 68,80 7 7
Fosfor (P) mg 342,11 43 43

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)