Pikantne spaghetti z Ajvarem

  • 08.06.2016.
  • Łatwe
  • 4
  • 30 min

Składniki

  • 300 g spaghetti Podravka
  • 300 g oczyszczonych krewetek
  • 50 g pancetty (lub wędzonego boczku)
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml przecieru pomidorowego Podravka
  • 2 łyżeczki Ajvaru ostrego Podravka
  • 70 ml białego wina
  • 20 g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • oliwa z oliwek
  • Vegeta Śródziemnomorska

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Na rozgrzanej oliwie podsmażyć drobno pokrojoną pancettę. Dodać posiekany czosnek, przecier pomidorowy Podravka i ostrą paprykę. Całość zalać winem i zagotować.
  2. 2.
    Dodać krewetki, Ajvar Podravka, szczyptę Vegety Śródziemnomorskiej i dusić kilka minut.
  3. 3.
    Spaghetti ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie dodać do sosu i lekko wymieszać. Podawać na gorąco posypane migdałami.

Porada

Dla uzyskania jeszcze bardziej pikantnego smaku dania można dodać do sosu pomidory krojone z chili Podravka.