Pikantne roladki z wołowiny

  • 01.11.2003.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 80 min

Popularna wołowina w zupełnie innym wydaniu.

Składniki

  • 750 g wołowego mięsa
  • 2-3 kiszone ogórki
  • 100 g marchwi
  • 80 g boczku
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 łyżeczki Vegety Natur
  • 2 łyżeczki mąki pszennej TYP 550
  • Składniki sosu:
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 150 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g korzenia selerowego
  • 100 g marchwi
  • 300 g całych pomidorów bez skórki Podravka
  • 1 gałązka rozmarynu
  • liść laurowy
  • 50 ml białego wina
  • 1 łyżeczka Vegety Natur
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Wołowinę pokroić na małe kawałki i rozbić tłuczkiem. Posypać Vegetą Natur i posmarować musztardą, ale tylko z jednej strony. Na posmarowanej stronie położyć plastry boczku, marchew i ogórki kiszone pokrojone w słupki. Plastry zawinąć a końcówki zabezpieczyć wykałaczką, obtoczyć w mące i piec na gorącej oliwie z oliwek.
  2. 2.
    Następnie wyjąć upieczone mięso i na tym samym oleju smażyć drobnopokrojoną cebulę i czosnek, przetartą marchew i seler. Potem należy dodać pomidory bez skórki, rozmaryn, liść laurowy, Vegetę, świeżo zmielony pieprz, cukier i wino. Dusić przez około 10-15 minut, a jeżeli jest taka potrzeba, to podlać wodą.
  3. 3.
    Sos zmiksować w blenderze i z powrotem wlać do mięsa. Dodać wodę i dusić przez około 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Na samym końcu dodać skrobię wcześniej wymieszaną z wodą.
  4. 4.
    Całość można jeszcze doprawić Vegetą Natur.

Sposób podania

Przed podawaniem, z mięsa należy wyjąć wykałaczki, polać mięso sosem i podać z ryżem albo makaronem Podravka.

Porada

Aby mięso było cieńsze, należy tłuc je przez folie.

Mała tajemnica

Aby mięso było bardzie miękkie, należy przed smażeniem trzymać je w oleju.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 898 / 3.754 - -
Tłuszcz g 61,00 - -
Węglowodany g 22,20 - -
Błonnik g 3,89 - -
Białko g 61,55 - -
Sól g 5,27 0 0
Witamina A μg 14.626,50 366 293
Witamina D μg 24,90 12 12
Witamina C mg 35,03 47 39
Witamina B3 mg 18,75 134 94
Potas (K) mg 1.139,90 31 31
Wapń (Ca) mg 81,75 8 8
Fosfor (P) mg 589,79 74 74

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)