Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Pikantne fondue

  • 12.01.2009.
  • Łatwe
  • 4
  • 50 min

Z pozoru zwyczajny sos pomidorowy, podany w naczyniu do fondue, nabierze wyjątkowego charakteru, kiedy będziecie, razem z przyjaciółmi, maczać w nim upieczone kawałeczki mięsa.

Składniki

  • 800 g fileta z kurczaka
  • sól
  • olej do pieczenia
  • Na sos:
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 100 g cebuli
  • 800 g całych pomidorów bez skórki Podravka
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki Vegety W Smak Do Pikantnego Kurczaka
  • 150 ml sosu pomidorowego

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Na oliwie z oliwek usmażyć pokrojoną cebulę. Dodać całe pomidory bez skórki Podravka, cukier, Vegetę W Smak Do Pikantnego Kurczaka i wszystko razem dusić przez około 15 minut.
  2. 2.
    Wymieszać sok pomidorowy z rozdrobnionymi w blenderze pomidorami. Posolić, popieprzyć, doprawić Vegetą i wszystko razem przegotować.
  3. 3.
    Filet z kurczaka pokroić w kostkę, posolić i usmażyć w głębokim oleju.

Sposób podania

Mięsne kostki podawać z pikantnym fondue.

Porada

Aby wzmocnić ostrość sosu, można dodać pokrojoną ostrą papryczkę.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 354 / 1.480 - -
Tłuszcz g 10,63 - -
Węglowodany g 20,16 - -
Błonnik g 3,27 - -
Białko g 45,08 - -
Sól g 3,86 0 0
Witamina A μg 1.970,00 49 39
Witamina D μg 24,00 12 12
Witamina B3 mg 20,49 146 102
Potas (K) mg 1.520,25 41 41
Fosfor (P) mg 525,89 66 66
Magnez mg 93,49 31 23

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)