Pikantna zupa z krewetek

  • 09.11.2016.
  • Łatwe
  • 4
  • 30 min

Składniki

  • 500 g krewetek
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 1 mała czerwona papryka
  • 390 g pomidorów krojonych z chili Podravka
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 100 g czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml białego wina
  • 1 łyżeczka Vegety
  • biały pieprz
  • 700 ml wody
  • 20 g bułki tartej
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Krewetki oczyścić. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na rozgrzanej oliwie, dodać krewetki, drobno posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory krojone z chili Podravka.
  2. 2.
    Całość dusić na średnim ogniu ok. 10 minut, a następnie dodać bułkę tartą, wino i wodę.
  3. 3.
    Doprawić solą, pieprzem, wymieszać i gotować na małym ogniu ok. 10 minut.
  4. 4.
    Doprawić do smaku Vegetą i dodać posiekaną natkę pietruszki. Zblednować.

Sposób podania

Zupę posypać drobno posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.

Porada

Do przygotowania zupy można użyć gotowych, oczyszczonych krewetek.