Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Piersi z kaczki w marynacie kawowej

  • 18.02.2008.
  • Łatwe
  • 2
  • 45 min

Kawa, ulubiony napój, coraz częściej się pojawia jako składnik przepisów. Spróbujcie pysznych piersi z kaczki przyrządzonych z kawą, octem jabłkowym, miodem i innymi dodatkami.

Składniki

  • 400 g piersi z kaczki bez kości
  • 3-4 łyżki oleju do smażenia
  • Marynata:
  • 1-2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka kawy instant
  • 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego Podravka
  • 1 łyżeczka Vegety
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • szczypta białego pieprzu
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Marynatę przygotować mieszając kawę, miód, Vegetę, oliwę z oliwek, pieprz i sól.
  2. 2.
    Zalać piersi z kaczki marynatą i odstawić w chłodne miejsce na ok. 2 godziny.
  3. 3.
    Podsmażyć piersi na oleju ze wszystkich stron, a następnie dusić podlewając wodą, aż staną się miękkie.

Sposób podania

Piersi z kaczki polać sosem z pieczenia i podawać z gotowanymi warzywami.

Porada

Piersi można również marynować przez całą noc. Sos, który się utworzył podczas duszenia należy najpierw przecedzić, a następnie polać nim mięso.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 1201 / 5.020 - -
Tłuszcz g 119,61 - -
Węglowodany g 6,90 - -
Błonnik g 0,22 - -
Białko g 23,71 - -
Sól g 4,49 0 0
Witamina A μg 336,45 8 7
Witamina D μg 24,00 12 12
Witamina E mg 25,16 114 114
Witamina B3 mg 12,83 92 64
Potas (K) mg 490,05 13 13
Fosfor (P) mg 280,75 35 35
Magnez mg 36,15 12 9

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)