Sposób przygotowania
-
1.
Olej rozgrzać na patelni i dusić piersi kaczki. Przenieść do naczynia żaroodpornego i posypać jedną łyżka Vegety, dodać około 150-200 ml wody, przykryć folią aluminiową i piec w umiarkowanie gorącym piekarniku w temperaturze 200 ° C około 40 minut.
-
2.
Rodzynki namoczyć w brandy.
-
3.
Upieczoną pierś z kaczki pokroić na plastry.
-
4.
Połączyć oliwę z octem balsamicznym i odrobiną soli. Pokrojoną pierś z kaczki ułożyć na talerzu, przybrać rukolą, posypać prażonymi orzeszkami pinii, rodzynkami i nasionami granatu. Skropić odrobiną oliwy z oliwek i octem balsamicznym, podawać.
Porada
Aby kaczka nie przywarła do patelni posmaruj filety wcześniej oliwą i smaż na mocno rozgrzanej patelni.