Piersi kaczki

  • 26.12.2015.
  • Łatwe
  • 4
  • 60 min

Rozkoszuj się wyjątkowym smakiem piersi z kaczki z owocem granatu, orzeszkami pinii i rodzynkami.

Zobacz wszystkie zdjęcia

Składniki

  • 800 g piersi kaczki (2 piersi kaczki)
  • 4 łyżki oleju
  • 80 g rodzynek
  • 70-100 ml brandy
  • 50 g orzeszków pinii
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego (aceto balsamico)
  • sól
  • 150 g rukoli
  • 2 łyżki nasion granatu
  • 1 łyżka Vegety

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Olej rozgrzać na patelni i dusić piersi kaczki. Przenieść do naczynia żaroodpornego i posypać jedną łyżka Vegety, dodać około 150-200 ml wody, przykryć folią aluminiową i piec w umiarkowanie gorącym piekarniku w temperaturze 200 ° C około 40 minut.
  2. 2.
    Rodzynki namoczyć w brandy.
  3. 3.
    Upieczoną pierś z kaczki pokroić na plastry.
  4. 4.
    Połączyć oliwę z octem balsamicznym i odrobiną soli. Pokrojoną pierś z kaczki ułożyć na talerzu, przybrać rukolą, posypać prażonymi orzeszkami pinii, rodzynkami i nasionami granatu. Skropić odrobiną oliwy z oliwek i octem balsamicznym, podawać.

Porada

Aby kaczka nie przywarła do patelni posmaruj filety wcześniej oliwą i smaż na mocno rozgrzanej patelni.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 727 / 3.039 - -
- Nasycone kwasy tłuszczowe g 7,99 - -
- Jednonienasycone kwasy tłuszczowe g 18,79 - -
- Wielonienasycone kwasy tłuszczowe g 16,15 - -
Węglowodany g 21,18 - -
Błonnik g 3,01 - -
Sól g 0,43 0 0
Witamina A μg 1.517,22 38 30
Witamina D μg 24,00 12 12
Potas (K) mg 962,35 26 26
Fosfor (P) mg 486,32 61 61

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)