Piersi kaczki w figowo – winogronowym sosie

  • 09.11.2016.
  • Średnio trudne

Składniki

  • 1 pierś kaczki
  • 300 g makaronu tagliatelle Podravka
  • 200 g pomidorów całych bez skórki Podravka
  • 200 g suszonych fig
  • 150 g ciemnych winogron
  • Świeżo wyciśnięty sok z ½ pomarańczy
  • 1 szklanka koniaku
  • 100 ml czerwonego wina
  • 1 łyżka Vegety Śródziemnomorskiej
  • 2 łyżeczki miodu wielokwiatowego Podravka
  • 20 g masła
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • sól

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Makaron ugotować al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Nadmiar tłuszczu z boków piersi kaczki odkroić, a wierzch skóry naciąć nożem w kratkę, aby nie naruszyć mięsa pod skórą.
  2. 2.
    Lekko osolić. Piersi położyć na rozgrzanej patelni skórą do dołu, smażyć na średnim ogniu ok. 3-4 minuty, aż będzie chrupiąca.
  3. 3.
    Następnie obrócić pierś na drugą stronę i wyłączyć ogień. Zostawić na rozgrzanej patelni kolejne 4 minuty. Mięso zawinąć w folię aluminiową i odstawić, aby odpoczęło.
  4. 4.
    Na patelni rozgrzać oliwę i dodać pokrojone na mniejsze kawałki figi, pokrojone na pół winogrona i doprawić szczyptą soli. Dodać miód, sok z pomarańczy, wymieszać i wlać koniak.
  5. 5.
    Gotować, aż alkohol odparuje, następnie wlać wino i ponownie gotować 1-2 minuty. Dodać pomidory i doprawić Vegetą Śródziemnomorską, a następnie odparować.
  6. 6.
    Dodać masło, wymieszać i krótko podsmażyć.

Sposób podania

Mięso pokroić na kawałki i podawać na ciepło z makaronem oraz sosem figowo – winogronowym.

Porada

Aby mięso było soczyste mięso musi odpoczywać minimum 5 minut (w zależności od wielkości porcji).