Sposób przygotowania
-
1.
Makaron ugotować al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Nadmiar tłuszczu z boków piersi kaczki odkroić, a wierzch skóry naciąć nożem w kratkę, aby nie naruszyć mięsa pod skórą.
-
2.
Lekko osolić. Piersi położyć na rozgrzanej patelni skórą do dołu, smażyć na średnim ogniu ok. 3-4 minuty, aż będzie chrupiąca.
-
3.
Następnie obrócić pierś na drugą stronę i wyłączyć ogień. Zostawić na rozgrzanej patelni kolejne 4 minuty. Mięso zawinąć w folię aluminiową i odstawić, aby odpoczęło.
-
4.
Na patelni rozgrzać oliwę i dodać pokrojone na mniejsze kawałki figi, pokrojone na pół winogrona i doprawić szczyptą soli. Dodać miód, sok z pomarańczy, wymieszać i wlać koniak.
-
5.
Gotować, aż alkohol odparuje, następnie wlać wino i ponownie gotować 1-2 minuty. Dodać pomidory i doprawić Vegetą Śródziemnomorską, a następnie odparować.
-
6.
Dodać masło, wymieszać i krótko podsmażyć.