Pierś z kurczaka po grecku

  • 28.07.2013.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 70 min

Składniki

  • 750 g młodych małych ziemniaków
  • 8 mniejszych udek z kurczaka (oko 800 g)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki czerwonej
  • 100 g cebuli
  • 200 g świeżej papryki czerwonej
  • 1 opakowanie pomidorów krojonych z oliwą i czosnkiem Podravka (390 g)
  • 60 g czarnych oliwek
  • 1 łyżka świeżo posiekanego oregano
  • 120 g fety
  • 50 ml oliwy z oliwek ekstra virgin
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Ziemniaki obieramy i gotujemy ok. 5 minut w lekko osolonej wodzie, a następnie odcedzamy.
  2. 2.
    Udka z kurczaka posypujemy czerwoną papryką, dodajemy cebulę, paprykę czerwoną pokrojoną w plastry, ziemniaki, oliwę z oliwek, Vegetę i dokładnie mieszamy. Całość pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 °C.
  3. 3.
    Następnie do dania dodajemy pomidory krojone oraz czarne oliwki i ponownie pieczemy w piekarniku 15-20 minut.
  4. 4.
    Gotowego kurczaka posypujemy kawałkami fety, posiekanym oregano i podajemy.

Porada

Aby uzyskać pikantny smak dania wystarczy użyć pomidorów krojonych Podravka z chili. Doskonałym dodatkiem do dania są pasty warzywne Podravka: Ajvar, Pindżur lub Relish.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 787 / 3.290 - -
Tłuszcz g 42,01 - -
Węglowodany g 49,94 - -
Błonnik g 10,31 - -
Białko g 55,60 - -
Sól g 4,70 0 0
Witamina A μg 3.220,63 81 64
Witamina D μg 34,80 17 17
Witamina B3 mg 27,04 193 135
Kwas pantotenowy mg 3,82 55 55
Potas (K) mg 2.298,19 62 62
Wapń (Ca) mg 354,32 35 35
Fosfor (P) mg 637,22 80 80

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)