Pierś z kurczaka na ostro z orientalnie przyprawioną kapustą pekińską

  • 19.10.2015.
  • Łatwe
  • 4
  • 50 min

Smażone kawałki piersi z kurczaka podawane na łożu z orientalnie przyprawionej kapusty pekińskiej.

Składniki

  • 4 piersi kurczaka bez skóry (około 600 g)
  • 1 opakowanie Vegety do złocistego kurczaka
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 3 łyżki oleju
  • Sałatka:
  • 600 g kapusty pekińskiej
  • 80 g cebuli
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 papryka chili
  • Garść świeżej kolendry
  • Sól
  • Mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Opłukać i osuszyć piersi kurczaka. Posypać Vegetą do złocistego kurczaka i jedną łyżeczką płatków chili, przyprawy wetrzeć w mięso i przykryć folią spożywczą.
  2. 2.
    Piersi z kurczaka lekko rozbić tłuczkiem przez folię. Odstawić na około 30 minut. Pekińską kapustę dość drobno pokroić, cebulę pokroić w krążki, przesypać składniki do dużej miski.
  3. 3.
    W innej, mniejszej misce wymieszać sos sojowy, olej sezamowy, cukier i sok z cytryny. Tak przygotowanym dressingiem polać kapustę i cebulę.
  4. 4.
    Dodać jedną posiekaną papryczkę chili, garść posiekanej kolendry, trochę soli i zmielony czarny pieprz do smaku i dobrze wymieszać.
  5. 5.
    Marynowane piersi kurczaka smażyć na oleju na średnim ogniu, aż się zarumienią.
  6. 6.
    Gotowe piersi z kurczaka ułożyć na przyprawionej kapuście pekińskiej i podawać.

Porada

Piersi kurczaka kładź na średnio rozgrzany olej, nie na goracy a mięso nie bedzie przywierać do patelni.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 457 / 1.910 - -
Tłuszcz g 28,11 - -
- Nasycone kwasy tłuszczowe g 5,96 - -
- Jednonienasycone kwasy tłuszczowe g 9,29 - -
- Wielonienasycone kwasy tłuszczowe g 11,07 - -
Węglowodany g 14,00 - -
Błonnik g 5,16 - -
Białko g 38,22 - -
Sól g 0,46 0 0
Witamina A μg 594,64 15 12
Witamina D μg 19,50 10 10
Witamina B3 mg 24,64 176 123
Kwas pantotenowy mg 1,61 23 23
Potas (K) mg 859,07 23 23
Wapń (Ca) mg 108,27 11 11
Fosfor (P) mg 347,90 43 43

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)