Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Pierś kurczaka z nasionami słonecznika

  • 23.08.2004.
  • Łatwe
  • 4
  • 30 min

Jeśli przygotujecie marynatę i mieszankę do panierowania wcześniej, to w niespełna 30 minut zrobicie to pyszne danie główne.

Składniki

  • 600 g fileta z kurczaka
  • 2 łyżki Vegety W Smak Do Złocistego Kurczaka
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • olej do pieczenia
  • Na panierkę:
  • 2-3 jajka
  • 80 g tartego parmezanu
  • 50 g nasion słonecznika
  • 1 łyżka pokrojonej pietruszki
  • 1 łyżeczka tartej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka Vegety Natur
  • 2-3 łyżki mąki

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Filet z kurczaka pokroić na kotlety, natrzeć Vegetą W Smak Do Złocistego Kurczaka i pokropić sokiem z cytryny. W ten sposób przygotowane mięso marynować przez 30 minut.
  2. 2.
    Wymieszać jajka, ser, nasiona słonecznika, pietruszkę, Vegetę Natur i skórkę z cytryny. Marynowane mięso posypać mąką, zanurzyć w mieszance do panierowania i smażyć na gorącym oleju z każdej strony po 5 minut.
  3. 3.
    Usmażone mięso osuszyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Sposób podania

Kotlety podawać ciepłe razem z ugotowanymi warzywami i zieloną sałatą.

Porada

Zamiast nasion z słonecznika można użyć jakiekolwiek inne nasiona.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 473 / 1.977 - -
Tłuszcz g 22,12 - -
Węglowodany g 9,15 - -
Błonnik g 1,60 - -
Białko g 57,19 - -
Sól g 2,94 0 0
Witamina A μg 473,36 12 9
Witamina D μg 43,10 22 22
Witamina E mg 10,82 49 49
Witamina B3 mg 28,18 201 141
Potas (K) mg 533,48 14 14
Wapń (Ca) mg 331,43 33 33
Fosfor (P) mg 649,39 81 81

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)