Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Pierś kurczaka w sosie pomarańczowym

  • 19.07.2005.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 40 min

Chorwat Dennis Valčić już od 30 lat mieszka w Cannberi, w Australii. I choć w swojej nowej ojczyźnie prowadzi restaurację fast-food, to jest autorem “Croatian Cookbook”. Zaś w swojej starej ojczyźnie przedstawił interesujące danie kuchni australijskiej.

Składniki

  • 8 niedużych filetów z piersi kurczaka
  • 150 ml soku z pomarańczy
  • 1 starta skórka pomarańczy
  • 1 pomarańcza
  • 20 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 40 g masła
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka Vegety

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Filety delikatnie rozbić tłuczkiem, posypać Vegetą z każdej ze stron i posmarować musztardą.
  2. 2.
    Na większej patelni rozgrzać olej i 20 g masła. Filety smażyć z każdej strony po około 8 minut. Wyjąć i wyłożyć na ciepły talerz.
  3. 3.
    Do tej samej patelni włożyć pozostałe masło, startą skórkę z pomarańczy, sok pomarańczowy i cukier. Gotować mieszając około 3-4 minut.
  4. 4.
    Dodać mąkę kukurydzianą rozcieńczoną wodą i pod koniec cienkie plastry obranej pomarańczy. Wszystko jeszcze krótko podgotować i posolić według gustu.

Sposób podania

Filety z kurczaka ułożyć na ciepłym talerzu, na każdy filet położyć plasterek pomarańczy i polać ciepłym sosem. Jako dodatek można podać gotowany ryż oraz różne gotowane warzywa.

Porada

Pilnować, żeby nie smażyć filetów za długo, bo mogą się stać suche.

Mała tajemnica

Filety należy posypać Vegetą i marynować przez 10 minut, a dopiero potem posmarować musztardą.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 944 / 3.946 - -
Tłuszcz g 45,57 - -
Węglowodany g 9,84 - -
Błonnik g 0,81 - -
Białko g 117,27 - -
Sól g 0,99 0 0
Witamina A μg 733,68 18 15
Witamina D μg 52,64 26 26
Witamina C mg 16,55 22 18
Witamina B3 mg 72,31 516 362
Potas (K) mg 1.036,41 28 28
Fosfor (P) mg 849,48 106 106
Magnez mg 110,62 37 28

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)