Pierogi z kapustą i grzybami

  • 01.12.2011.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 90 min

Danie to obowiązkowo gości na wigilijnym stole. Kluczowe jest przygotowanie farszu, który po zastosowaniu poniższego przepisu, wyda się dziecinnie prosty.

Składniki

  • Farsz:
  • ½ kg kapusty kiszonej
  • ½ kg suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • ½ opakowania Vegety do bigosu
  • szczypta pieprzu
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • Ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • pół szklanki wody
  • jajko
  • sól

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Kapustę gotować około pół godziny w małej ilości wody z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
  2. 2.
    Grzyby wypłukać, gotować do momentu aż będą miękkie (ok. pół godziny).
  3. 3.
    Następnie wyjąć grzyby z wywaru i dodać je do miękkiej już kapusty. Wszystko doprawić Vegetą do bigosu.
  4. 4.
    Cebulę drobno pokroić. Podsmażyć na oleju lub maśle. Dodać do kapusty i grzybów i gotować kilka minut ciągle mieszając.
  5. 5.
    Mieszać wszystkie składniki na ciasto, gnieść, a następnie rozwałkować je podsypując mąką.
  6. 6.
    Wykrawać szklanką krążki. Na każdym krążku układać łyżeczką farsz. Zlepiać mocno brzegi pierogów.
  7. 7.
    Gotowe już pierogi gotować we wrzącej wodzie 3 minuty.

Sposób podania

Najlepiej smakują polane odrobiną oleju.