Pierogi dachnowskie

  • 19.11.2018.
  • Średnio trudne
  • 6
  • 120 min

Zobacz wszystkie zdjęcia

Składniki

  • Składniki
  • 1/2 l mleka
  • 2 jaja
  • 5 dkg drożdży
  • 1 kg mąki
  • szczypta soli i cukru
  • 1/2 szkl. oleju
  • Farsz
  • 1 szkl. kaszy gryczanej
  • kg ziemniaków
  • 2 cebule podsmażone
  • Vegeta
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Letnie mleko, mąka, jaja i drożdże, sól i cukier - wyrabiać ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
  2. 2.
    Ziemniaki ugotować, sparzyć kaszę na farsz - do tego dodać przysmażoną na złoty kolor cebulkę.
  3. 3.
    Doprawić Vegetą.
  4. 4.
    Na wyrośnięte ciasto nałożyć farsz i przykryć ciastem, posmarować jajkiem i włożyć do piekarnika.
  5. 5.
    Piec około 30-40 minut.