Pieczony schab

  • 08.02.2006.
  • Łatwe
  • 10
  • 80 min

Schab pieczony w ten sposób można podawać na ciepło lub na zimno – w zależności od posiadanych dodatków.

Składniki 10 

  • 1,5 kg schabu
  • 3 łyżki Vegety W Smak Do Wieprzowiny
  • 50-100 ml oleju

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Schab posypać Vegetą W Smak Do Wieprzowiny i odstawić na około 30 minut.
  2. 2.
    Następnie przełożyć mięso do blachy nasmarowanej olejem i piec około 70 minut w 180 stopniach. Podczas pieczenia mięso od czasu do czasu podlewać wodą.

Sposób podania

Gotowe mięso należy podawać z upieczonymi ziemniakami lub ugotowanymi warzywami.

Porada

Przed pieczeniem schab można dodatkowo nadziać ząbkami czosnku i posypać kminkiem.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 292 / 1.221 - -
Tłuszcz g 16,77 - -
Węglowodany g 0,00 - -
Błonnik g 0,00 - -
Białko g 33,00 - -
Sól g 0,25 0 0
Witamina A μg 10,50 0 0
Witamina D μg 18,00 9 9
Witamina E mg 7,59 35 35
Witamina B3 mg 14,70 105 74
Potas (K) mg 543,00 15 15
Fosfor (P) mg 310,50 39 39
Magnez mg 34,50 12 9

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)