Pieczony schab z rozmarynem

  • 19.10.2015.
  • Średnio trudne
  • 6
  • 110 min

Soczysta, delikatna pieczeń wieprzowa z rozmarynem.

Składniki

  • 1,5 kg wieprzowiny
  • 1 łyżeczka Vegety z czosnkiem
  • Gałązka rozmarynu
  • 4 łyżki oleju
  • 100 ml białego wina
  • 1 marynata Vegeta Uniwersalna
  • Sól
  • Mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Wieprzowinę naciąć do około 2/3 głębokości, natrzeć granulowanym czosnkiem, w rozcięcia włożyć gałązki rozmarynu. Mięso posmarować marynatą Vegeta i odstawić na około 30 minut.
  2. 2.
    Mięso przełożyć do naczynia do pieczenia, wlać olej i białe wino. Piec w umiarkowanie nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 ° C przez około 90 minut od czasu do czasu podlewając.
  3. 3.
    Na koniec wyjąć z piekarnika doprawić solą i pieprzem do smaku i podawać z warzywami.

Porada

Mięso wieprzowe można obłożyć kawałkami boczku lub szynki prosciutto, aby pieczeń nabrała wyjątkowego smaku.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 466 / 1.948 - -
Tłuszcz g 24,48 - -
- Nasycone kwasy tłuszczowe g 6,22 - -
- Jednonienasycone kwasy tłuszczowe g 8,15 - -
- Wielonienasycone kwasy tłuszczowe g 6,62 - -
Węglowodany g 2,46 - -
Błonnik g 0,18 - -
Białko g 53,09 - -
Sól g 0,13 0 0
Witamina A μg 15,73 0 0
Witamina D μg 30,00 15 15
Witamina B3 mg 23,26 166 116
Kwas pantotenowy mg 1,97 28 28
Potas (K) mg 1.035,34 28 28
Wapń (Ca) mg 49,10 5 5
Fosfor (P) mg 530,36 66 66

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)