Pieczony morszczuk w folii z puree z groszku

  • 28.10.2015.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 25 min

Przygotuj morszczuka sposobem catoccio - w folii lub woreczku do pieczenia a dzięki temu zachowasz pyszny smak i aromat potrawy.

Składniki

  • 4 filety z białej ryby (morszczuk, okoń morski) - około 600 g
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1-2 fioletowe cebule
  • skórka z cytryny
  • 1 łyżka Vegety
  • Puree z groszku:
  • 450 g mrożonego groszku
  • 1 mała cebula
  • 1 kostka bulionu drobiowego Vegeta
  • 20 g masła

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Filety rybne przyprawić Vegetą i polać sokiem z cytryny. Przygotować papier do pieczenia lub folię do pieczenia. Papier lub folię posmarować oliwą, położyć filety, na filetach ułożyć krążki cebuli i cytryny. Polać z wierzchu oliwą z oliwek i zawinąć szczelnie folię. Ułożyć na blaszkę i włożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 220 ° C, piec10 minut.
  2. 2.
    Groszek ugotować w 250 ml wrzącej wody, dodać posiekaną cebulę i kostkę rosołową Vegeta. Gotować 10 minut. Odcedzić groszek, dodać masło i trochę wody, w której był gotowany (jeśli to konieczne). Groszek zmiksować przy użyciu blendera. Rybę podawać z puree z groszku.

Porada

Sposób zawijania potrawy w folię, papier lub używanie torebki foliowej to "cartoccio" - sposób obróbki termicznej, w której głównym celem jest wytworzenie pary, która powoduje, że potrawa jest soczysta, zachowuje intensywny aromat i smak. Danie ala Cartoccio powinno być rozwijane tuż przed podaniem, aby nie stracić zapachu i aromatu.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 518 / 2.165 - -
- Nasycone kwasy tłuszczowe g 9,60 - -
- Jednonienasycone kwasy tłuszczowe g 16,69 - -
Węglowodany g 23,18 - -
Błonnik g 7,51 - -
Sól g 0,31 0 0
Witamina A μg 1.386,35 35 28
Witamina D μg 57,00 29 29
Kwas pantotenowy mg 1,32 19 19
Potas (K) mg 733,81 20 20
Wapń (Ca) mg 78,17 8 8
Fosfor (P) mg 442,86 55 55

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)