Sposób przygotowania
-
1.
Filety rybne przyprawić Vegetą i polać sokiem z cytryny. Przygotować papier do pieczenia lub folię do pieczenia. Papier lub folię posmarować oliwą, położyć filety, na filetach ułożyć krążki cebuli i cytryny. Polać z wierzchu oliwą z oliwek i zawinąć szczelnie folię. Ułożyć na blaszkę i włożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 220 ° C, piec10 minut.
-
2.
Groszek ugotować w 250 ml wrzącej wody, dodać posiekaną cebulę i kostkę rosołową Vegeta. Gotować 10 minut. Odcedzić groszek, dodać masło i trochę wody, w której był gotowany (jeśli to konieczne). Groszek zmiksować przy użyciu blendera. Rybę podawać z puree z groszku.
Porada
Sposób zawijania potrawy w folię, papier lub używanie torebki foliowej to "cartoccio" - sposób obróbki termicznej, w której głównym celem jest wytworzenie pary, która powoduje, że potrawa jest soczysta, zachowuje intensywny aromat i smak. Danie ala Cartoccio powinno być rozwijane tuż przed podaniem, aby nie stracić zapachu i aromatu.