Pieczony filet z kurczaka z warzywami

  • 28.10.2015.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 35 min

Pieczony filet z kurczaka z pomidorami i serem ricotta podawany z warzywami na tosty ucieszy każdego smakosza dań z drobiu.

Składniki

  • 600 g Filety z kurczaka (4x150 g)
  • 120 g cebuli
  • 200 g papryki czerwonej
  • 150 g bakłażana
  • 1 pomidory krojone Podravka z bazylią i oregano (390 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki cukru
  • 100 g sera ricotta
  • ½ łyżeczki soli
  • Szczypta pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka Vegety

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Rozgrzać na patelni łyżkę oliwy z oliwek i smażyć lekko posolone filety kurczaka z obu stron na złoty kolor. Filety zdjąć z patelni i odłożyć. Wlać na paletnie pozostałą oliwę, drobno posiekaną cebulą i paprykę i smażyć przez kolejne 2 minuty.
  2. 2.
    Następnie dodać drobno posiekany czosnek i pokrojonego bakłażana. Smażyć przez minutę, na koniec dodać krojone pomidory Podravka, pieprz, doprawić Vegetą i gotować przez dwie minuty.
  3. 3.
    Przełożyć warzywa do naczynia żaroodpornego (ok 20x20 cm), filety z kurczaka umieścić na wierzchu lekko wcisnąć je w masę warzywną.
  4. 4.
    Posypać serem ricotta i piec przez 15 minut w temperaturze 200 ° C. Filety z warzywami podawać na ciepło z pieczywem lub układać na grzankach.

Porada

Krojąc filety na plasterki przed smażeniem szybciej przygotujemy potrawę a nieduże plasterki kurczaka będą ładnie prezentować się na grzankach.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 460 / 1.923 - -
Tłuszcz g 25,58 - -
- Nasycone kwasy tłuszczowe g 6,20 - -
- Jednonienasycone kwasy tłuszczowe g 13,69 - -
- Wielonienasycone kwasy tłuszczowe g 4,14 - -
Węglowodany g 20,90 - -
Błonnik g 4,75 - -
Białko g 37,72 - -
Sól g 0,61 0 0
Witamina A μg 4.467,30 112 89
Witamina D μg 18,30 9 9
Witamina B3 mg 24,12 172 121
Kwas pantotenowy mg 1,88 27 27
Potas (K) mg 1.023,78 28 28
Fosfor (P) mg 365,15 46 46

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)