Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Ustawienia

Pieczone ziemniaki z warzywami i serem

  • 12.01.2004.
  • Średnio trudne
  • 6
  • 70 min

Wyjątkowo proste do przyrządzenia danie, które smakuje zdecydowanie lepiej niż można by było się po nim spodziewać.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 5 łyżeczek oliwy z oliwek
  • 50 ml oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 wiązka bazylii
  • 300 g sera roquefort
  • 6 szalotek
  • 500 g pieczarek
  • 6 oliwek
  • 200 g cukini
  • 1 świeża czerwona papryka
  • 1 łyżka Vegety Natur W Smak Do Dań z Ziemniaków

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Nieobrane ziemniaki gotować około 30 minut. Następnie obrać, pokroić w plastry, posypać Vegetą Natur Do Ziemniaków, polać oliwą z oliwek i wszystko razem dobrze wymieszać.
  2. 2.
    Ziemniaki włożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem, dodać smażone pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek, smażoną cukinię pokrojoną na plasterki, smażoną paprykę pokrojoną w słupki, oliwki, szalotki i wszystko posypać tartym serem.
  3. 3.
    Piec w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 200 stopni.

Sposób podania

Ziemniaki z serem należy podać z sezonową sałatką.

Porada

Warzywa należy wybrać według własnych upodobań, podobnie jak i rodzaj sera.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 477 / 1.994 - -
Tłuszcz g 27,00 - -
Węglowodany g 43,00 - -
Błonnik g 4,00 - -
Białko g 17,00 - -
Sól g 2,85 0 0
Witamina A μg 3.371,00 84 67
Witamina D μg 67,00 34 34
Witamina C mg 84,00 112 93
Witamina B3 mg 10,00 71 50
Potas (K) mg 1.222,00 33 33
Wapń (Ca) mg 360,00 36 36
Fosfor (P) mg 400,00 50 50

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)