Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Ustawienia

Pieczone żeberka z papryką

  • 22.03.2004.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 45 min

Kiedyś bez żeberek nie było można sobie wyobrazić przetrwania chłodnych, zimowych miesięcy. Dzisiaj są one najczęściej przygotowywane do pieczenia na grillu.

Składniki

  • 1,5 kg wieprzowych żeberek
  • 100-150 ml białego wina
  • 1 ostra papryczka
  • tymianek
  • 3-5 jagód
  • 2 liście laurowe
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 200 g lubczyku
  • 2-3 czerwone papryki
  • 3 łyżki oleju
  • pieprz
  • sól
  • łyżka Vegety

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Z żeberek usunąć tłuszcz, posypać je solą i pieprzem i zostawić na całą noc.
  2. 2.
    Żeberka włożyć do, nasmarowanej olejem, blachy, przykryć folią aluminiową i piec w 220 stopniach.
  3. 3.
    Na oleju usmażyć paprykę, która wcześniej była oczyszczona i pokrojona na kawałki. Dodać lubczyk, pokrojony czosnek, liść laurowy, jagody, tymianek i ostrą papryczkę. Wszystko posypać Vegetą, zalać winem i gotować na wolnym ogniu. Na koniec można dodać około 150 ml wody.
  4. 4.
    Żeberka podczas pieczenia należy raz przewrócić. Kiedy żeberka będą prawie gotowe, na blaszce rozłożyć przygotowaną paprykę. Następnie wszystko razem piec aż żeberka będą gotowe.

Sposób podania

Żeberka pokroić i ułożyć na talerzu razem z przygotowaną papryką. Można dodać do tego upieczone ziemniaki.

Porada

W ten sam sposób można przyrządzić każde inne mięso wieprzowe.

Mała tajemnica

Pieczenie mięsa pod przykryciem zapewni mu miękkość i soczystość.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 1052 / 4.397 - -
Tłuszcz g 61,00 - -
Węglowodany g 13,00 - -
Błonnik g 3,00 - -
Białko g 99,00 - -
Sól g 2,32 0 0
Witamina A μg 7.841,00 196 157
Witamina D μg 45,00 23 23
Witamina C mg 254,00 339 282
Witamina B3 mg 37,00 264 185
Potas (K) mg 1.720,00 46 46
Wapń (Ca) mg 154,00 15 15
Fosfor (P) mg 686,00 86 86

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)