Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies

Ustawienia

Pieczone piersi kurczaka w aromatycznych ziołach

  • 19.10.2015.
  • Łatwe
  • 6
  • 85 min

Zapraszamy na wspaniałe soczyste piersi z kurczaka w parze z szałwią i tymiankiem, pieczone z ziemniakami.

Składniki

  • 1,2 kg ziemniaków
  • 2 całe piersi z kurczaka (500 g)
  • 1 opakowanie Vegety do złocistego kurczaka
  • 3 łyżki (50 g) masla
  • 50 ml białego wina
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • Sól
  • Mielony czarny pieprz
  • Gałązki świeżego tymianku
  • 1 czerwona papryka chili
  • Kilkanaście świeżych liści szałwii

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki. Dodać sól do garnka z wrzącą wodą, gotować ziemniaki przez 10 minut i odcedzić na sitku.
  2. 2.
    Natrzeć piersi kurczaka Vegetą do Złocistego kurczaka ze wszystkich stron i umieścić w naczyniu do pieczenia, skórą do góry. Piersi z kurczaka obłożyć dookoła ziemniakami.
  3. 3.
    Rozpuścić masło, polać kurczaka, wlać białe wino i oliwę z oliwek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać kilka gałązek świeżego tymianku, drobno posiekaną papryczkę chilli i listki szałwii.
  4. 4.
    Piec w średnio gorącym piekarniku w temperaturze 400/200°C przez około 50 do 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstaw piersi z kurczaka na 10 minut.
  5. 5.
    Piersi z kurczaka pokroić i podawać z pieczonymi ziemniakami.

Porada

Do podlewania kurczaka białe wino można zastąpić cydrem.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 526 / 2.199 - -
Tłuszcz g 28,55 - -
- Nasycone kwasy tłuszczowe g 9,60 - -
- Jednonienasycone kwasy tłuszczowe g 13,00 - -
- Wielonienasycone kwasy tłuszczowe g 4,20 - -
Węglowodany g 25,71 - -
Białko g 40,26 - -
Sól g 0,16 0 0
Witamina A μg 592,16 15 12
Witamina D μg 24,67 12 12
Kwas pantotenowy mg 1,96 28 28
Potas (K) mg 1.219,45 33 33
Wapń (Ca) mg 90,66 9 9
Fosfor (P) mg 371,07 46 46

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)