Pieczone, chrupiące ziemniaki

  • 19.10.2015.
  • Łatwe
  • 4
  • 55 min

Nic nie smakuje tak dobrze jak chrupiące, pieczone ziemniaki prosto z piekarnika - to tradycyjne danie w najlepszym wydaniu.

Składniki

  • około 1 kg ziemniaków
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • 20 g plastrów boczku lub boczku pancetta
  • 15 g Vegety do dań z ziemniaków
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Ziemniaki pokroić na ćwiartki i lekko osuszyć.
  2. 2.
    Przygotować duży arkusz papieru do pieczenia, ułożyć na nim ziemniaki i polać je olejem.
  3. 3.
    Na ziemniakach ułożyć plastry boczku i całość włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 ° C. Piec około 45 minut, aż staną się złote i chrupiące.
  4. 4.
    Ziemniaki posypać przyprawą Vegetą do dań z ziemniaków, posypać posiekanym szczypiorkiem. Ziemniaki mogą być dodatkiem do dania głównego, idealnie smakują z mięsem.

Porada

Potrawę możesz też przygotować z pokrojonych na cienko plasterków ziemniaków, będą jeszcze bardziej chrupiące. Czas pieczenia można skrócić wstępnie podgotowując ziemniaki. Wchłoną one wtedy mniej tłuszczu podczas pieczenia i danie będzie lżejsze.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 299 / 1.250 - -
Tłuszcz g 16,36 - -
- Nasycone kwasy tłuszczowe g 2,52 - -
- Jednonienasycone kwasy tłuszczowe g 3,85 - -
- Wielonienasycone kwasy tłuszczowe g 9,35 - -
Węglowodany g 31,98 - -
Błonnik g 6,27 - -
Białko g 8,29 - -
Sól g 0,30 0 0
Witamina D μg 0,60 0 0
Witamina B3 mg 4,82 34 24
Kwas pantotenowy mg 0,76 11 11
Potas (K) mg 1.073,65 29 29
Wapń (Ca) mg 78,66 8 8

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)