Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Pieczona szynka

  • 22.12.2008.
  • Średnio trudne
  • 6
  • 240 min

Bez gotowanej szynki święta Wielkiej Nocy nie mogą się odbyć. W świątecznym wydaniu danie zawiera mieszankę miodu i musztardy, purée z selera sosem musztardowo-winny

Składniki

  • 1 szynka (około 4 kg)
  • 100 g cebuli
  • 160 g marchwi
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • Składniki do glazury:
  • 100 g miodu lipowego Podravka
  • 50 g musztardy
  • Składniki na sos:
  • 50 g masła
  • 40 g drobno pokrojonej cebuli
  • 1 łyżka mąki pszennej TYP 400
  • 50 ml białego wina
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Podravka
  • 1 łyżka Vegety
  • 300 ml wody
  • Składniki na purée od selera:
  • 1 kg oczyszczonego selera
  • 50 g masła
  • 50 ml śmietany
  • sól

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Szynkę zalać wodą, dodać cebulę, marchew, liść laurowy, czarny pieprz i wszystko razem zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować kilka godzin aż szynka będzie miękka. Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy lekko przechodzi przez mięso.
  2. 2.
    Z ugotowanej szynki zdjąć skórę i tłuszcz i całą naciąć w kratkę.
  3. 3.
    Szynkę nasmarować mieszanką z miodu i musztardy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 45 minut, podlewając od czasu do czasu wodą.
  4. 4.
    Na maśle usmażyć drobnopokrojoną cebulę, dodać mąkę, wino, musztardę, koncentrat pomidorowy Podravka, Vegetę, wodę i wszystko razem gotować przez około 10 minut.
  5. 5.
    Seler pokroić w plastry, zalać wodą i ugotować.
  6. 6.
    Następnie seler odcedzić, dodać masło, śmietanę, sól i rozgnieść na purée.

Sposób podania

Szynkę pokroić w plastry i podać razem z purée z selera i sosem.

Porada

Szynkę można z powodzeniem przygotować dzień wcześniej, a podawać ją można i na ciepło, i na zimno.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 611 / 2.554 - -
Tłuszcz g 25,63 - -
Węglowodany g 27,51 - -
Błonnik g 3,57 - -
Białko g 66,06 - -
Sól g 10,73 0 0
Witamina A μg 6.037,14 151 121
Witamina D μg 38,03 19 19
Witamina C mg 13,15 18 15
Witamina B3 mg 26,61 190 133
Potas (K) mg 1.301,89 35 35
Wapń (Ca) mg 103,38 10 10
Fosfor (P) mg 747,05 93 93

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)