Sposób przygotowania
-
1.
Szynkę zalać wodą, dodać cebulę, marchew, liść laurowy, czarny pieprz i wszystko razem zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować kilka godzin aż szynka będzie miękka. Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy lekko przechodzi przez mięso.
-
2.
Z ugotowanej szynki zdjąć skórę i tłuszcz i całą naciąć w kratkę.
-
3.
Szynkę nasmarować mieszanką z miodu i musztardy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 45 minut, podlewając od czasu do czasu wodą.
-
4.
Na maśle usmażyć drobnopokrojoną cebulę, dodać mąkę, wino, musztardę, koncentrat pomidorowy Podravka, Vegetę, wodę i wszystko razem gotować przez około 10 minut.
-
5.
Seler pokroić w plastry, zalać wodą i ugotować.
-
6.
Następnie seler odcedzić, dodać masło, śmietanę, sól i rozgnieść na purée.
Sposób podania
Szynkę pokroić w plastry i podać razem z purée z selera i sosem.
Porada
Szynkę można z powodzeniem przygotować dzień wcześniej, a podawać ją można i na ciepło, i na zimno.