Pieczona rolada cielęca

  • 30.12.2015.
  • Trudne
  • 8
  • 140 min

Nie wątpię, że Twoi znajomi docenią i zapamiętają soczystą roladę cielęcą ze szpinakiem i boczkiem.

Składniki

  • 1,8 - 2 kg cielęciny
  • 1 łyżeczka papryki
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • ½ łyżeczki kopru
  • Szczypta pieprzu mielonego czarnego
  • 1 łyżka Vegety
  • 120 g boczku pancetta, cienkie plasterki
  • 150 g szpinaku
  • 4 łyżki oleju
  • Sól
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • Warzywa:
  • 800 g ziemniaków
  • 400 g selera
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • 50 g cebuli
  • Sól
  • 60 g masła
  • Sos:
  • 2 łyżeczki skrobi kukurdzianej
  • 50 ml brandy
  • 1 łyżka dżemu z aronii

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Cielęcinę lekko rozbić młotkiem. Koper, pieprz i tymianek utrzeć w moździerzu, dodać szczyptę papryki i Vegetę, wymieszać. Cielęcinę natrzeć tak przygotowana przyprawą. Na wierzch ułożyć plastry boczku i krótko gotowane liście szpinaku. Roladę zawijamy, obwiązujemy nicią kuchenną. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 1 godzinę w 180 ° C podlewając białym winem.
  2. 2.
    Wyjmij pieczeń z naczynia i odstaw. W tym czasie odcedzić sos z pieczeni i zagotować w rondelku na średnim ogniu. Dodać 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej do garnka, aby zagęścić sos. Gdy sos się zagotuje, zdjąć z ognia i dodać brandy oraz łyżeczkę dżemu z aronii.
  3. 3.
    W międzyczasie ugotować ziemniaki, seler i cebulę. Dodać masło, gałkę muszkatołową i szczyptę soli.
  4. 4.
    Pokroić roladę, przełożyć plasterki na półmisek i podawać z warzywami puree, polać sosem.

Porada

Cielęcinę kupuj w sprawdzonych sklepach mięsnych.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 603 / 2.521 - -
Tłuszcz g 27,97 - -
- Nasycone kwasy tłuszczowe g 9,50 - -
- Jednonienasycone kwasy tłuszczowe g 9,05 - -
- Wielonienasycone kwasy tłuszczowe g 6,49 - -
Węglowodany g 22,13 - -
Sól g 0,35 0 0
Witamina A μg 1.697,26 42 34
Witamina D μg 36,00 18 18
Witamina B3 mg 1.697,26 12123 8487
Potas (K) mg 1.607,48 43 43

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)