Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Ustawienia

Pieczona jagnięcina

  • 24.03.2004.
  • Średnio trudne
  • 6
  • 120 min

Zwyczaj pieczenia jagnięciny na rożnie, często spotykany przy chorwackich drogach, nie ma długiej tradycji. Znany jest zaledwie od parudziesięciu lat. Pojawił się wraz z rozwojem turystyki. I przez swoją prostotę i naturalność, uzyskał u turystów ogromną popularność.

Składniki

  • 1 udziec jagnięcy (około 2,5 kg)
  • 100 ml oleju
  • liść laurowy
  • rozmaryn
  • 2 łyżki Vegety
  • 1 cebula
  • 1 główka czosnku

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Mięso opłukać, osuszyć i natrzeć Vegetą. Włożyć do brytfanny i polać rozgrzanym olejem.
  2. 2.
    Obok mięsa położyć gałązkę rozmarynu, liść laurowy, cebulę oraz nieobraną główkę czosnku pokrojoną na ćwiartki.
  3. 3.
    Dolać 100 ml wrzącej wody i szczelnie przykryć brytfannę folią aluminiową. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C około 90 minut.
  4. 4.
    Pod koniec pieczenia zdjąć folię, polać mięso sosem z pieczenia i zarumienić.

Sposób podania

Upieczoną jagnięcinę pokroić na kawałki, a sos z pieczenia przecedzić i podać oddzielnie. Do tak przygotowanej jagnięciny podawać pieczone ziemniaki, dymkę, pomidory i sałatę według uznania.

Porada

Ziemniaki można piec wraz z mięsem. Należy je dodać, gdy jagnięcina jest na wpół upieczona.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 943 / 3.942 - -
Tłuszcz g 62,00 - -
Węglowodany g 3,00 - -
Błonnik g 0,00 - -
Białko g 85,00 - -
Sól g 6,37 0 0
Witamina A μg 17,00 0 0
Witamina D μg 43,00 22 22
Witamina E mg 6,00 27 27
Witamina B3 mg 38,00 271 190
Potas (K) mg 1.091,00 29 29
Wapń (Ca) mg 59,00 6 6
Fosfor (P) mg 650,00 81 81

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)