Pieczona dorada z warzywami i nutą pomarańczy

  • 10.10.2016.
  • Łatwe
  • 4
  • 60 min

Składniki

  • 400 g ryżu arborio Podravka
  • 4 patroszone dorady (ok. 1,4 kg)
  • 1 kalafior (ok. 440 g)
  • 390 g pomidorów krojonych z oliwą z oliwek i czosnkiem Podravka
  • 200 g pomarańczy
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki Vegety
  • 280 g oliwek bez pestek
  • 60 g kaparów
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Ryż arborio ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kalafior pokroić na mniejsze kawałki i gotować 2 minuty w lekko osolonej wrzącej wodzie.
  2. 2.
    Pomarańcze umyć i pokroić na ćwiartki. Formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, polać jedną łyżką oliwy z oliwek, a następnie położyć rybę i oprószyć Vegetą.
  3. 3.
    Na doradę wyłożyć krojone pomidory z oliwą i czosnkiem Podravka. Do naczynia włożyć ugotowany kalafior, pokrojone kawałki pomarańczy, oliwki i kapary.
  4. 4.
    Calość skropić oliwą z oliwek, doprawić Vegetą i dodać rozmaryn. Formę do pieczenia owinąć z wierzchu folią aluminiową. Piec w piekarniku, w temperaturze 220°C przez 30 minut.

Sposób podania

Podawać na ciepło z ryżem arborio.