Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Ustawienia

Pieczeń wołowa z kopytkami (Pašticada)

  • 12.04.2006.
  • Trudne
  • 8 – 10
  • 140 min

Jest wiele przepisów na ten wyśmienity dalmatyński specjał, którego zazwyczaj podaje się na szczególne okazje. Na pieczeń wołową przyrządzoną według naszego przepisu bez obaw można zaprosić wyborne i kulinarnie wymagające towarzystwo.

Składniki 8 – 10 

  • 2 kg wołowiny z udźca
  • 20 g wędzonego boczku
  • 200 g cebuli
  • 150 g pietruszki
  • 150 g marchwi
  • 50 g selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g koncentratu pomidorowego
  • 200 ml oleju
  • 2 łyżki Vegety
  • 6 suszonych śliwek
  • 6 suszonych fig
  • 1 jabłko
  • 300 ml czerwonego wina
  • 2 łyżki musztardy
  • liść laurowy
  • rozmaryn
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • Kopytka:
  • 500 g ziemniaków
  • 150-200 g mąki
  • 1 jajko
  • 60 g masła

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Wołowinę opłukać, wytrzeć i naszpikować paskami wędzonego boczku. Dokładnie posolić, posmarować musztardą i olejem. Odstawić na co najmniej 2 godziny lub przez całą noc.
  2. 2.
    Następnego dnia obsmażyć mięso ze wszystkich stron w garnku, na rozgrzanym oleju. Wyjąć mięso, a na pozostałym w garnku oleju podsmażyć pokrojoną cebulę i czosnek oraz warzywa. Włożyć mięso z powrotem do garnka, dodać Vegetę i dusić pod przykryciem około 2 godzin, od czasu do czasu podlewając winem z wodą.
  3. 3.
    Kiedy mięso będzie na wpół miękkie, dodać koncentrat pomidorowy, rozcieńczony odrobiną wody, opłukane śliwki i figi oraz jabłko pokrojone w ćwiartki.
  4. 4.
    Pod koniec gotowania dodać liść laurowy, rozmaryn, tymianek, pieprz i odrobinę soli.
  5. 5.
    Mięso wyjąć, pokroić na plastry, ułożyć na ciepłym talerzu, a warzywa z sosem przetrzeć przez sito lub zmielić w blenderze. Otrzymany sos jeszcze raz zagotować i polać nim mięso.
  6. 6.
    Kopytka: Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i jeszcze są gorące przecisnąć przez maszynkę. Dodać mąkę, masło, jajko i posolić. Zagnieść ciasto, podzielić na 2-3 części, z każdej uformować walec i pokroić go na równej wielkości małe kawałki.
  7. 7.
    Kopytka gotować w dużej ilości słonego wrzątku. Kiedy wypłyną na powierzchnię gotować jeszcze chwilę i odcedzić.

Sposób podania

Kopytka podawać jako dodatek do pieczeni.

Porada

Zależnie od gustu, do sosu można dodać odcedzone – wcześniej zamoczone w słodkim czerwonym winie deserowym – rodzynki.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 774 / 3.235 - -
Tłuszcz g 37,10 - -
Węglowodany g 40,80 - -
Błonnik g 4,31 - -
Białko g 63,57 - -
Sól g 2,61 0 0
Witamina A μg 4.858,94 121 97
Witamina D μg 26,84 13 13
Witamina C mg 23,70 32 26
Witamina B3 mg 21,51 154 108
Potas (K) mg 1.360,21 37 37
Fosfor (P) mg 556,02 70 70
Magnez mg 96,50 32 24

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)