Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Ustawienia

Panierowany kurczak z Relishem

  • 05.12.2003.
  • Łatwe
  • 4
  • 40 min

Relish to pasta warzywna o wyjątkowym smaku, która świetnie pasuje do gotowanego lub pieczonego kurczaka.

Składniki

  • 600 g filetów z kurczaka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka Vegety ziołowej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki pasty Relish Podravki
  • olej do smażenia
  • Panierka:
  • 60 g mąki kukurydzianej
  • 3 jajka
  • 60 g bułki tartej
  • 40 g tartego sera parmezan

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Kotlety z kurczaka pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, posypać Vegetą ziołową i posiekaną natką pietruszki. Dokładnie wymieszać.
  2. 2.
    Przygotowane mięso przykryć folią aluminiową i odłożyć na godzinę do lodówki.
  3. 3.
    Następnie kurczaka obtoczyć w mące kukurydzianej, roztrzepanym jajku i na koniec w mieszance bułki tartej i tartego parmezanu.
  4. 4.
    Smażyć na rozgrzanym oleju, aż uzyska złocisty kolor.

Sposób podania

Panierowane mięso z kurczaka podawać na ciepło lub na zimno z pastą Relish.

Porada

Kurczaka można również pokroić w słupki tej samej grubości.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 516 / 2.157 - -
Tłuszcz g 19,00 - -
Węglowodany g 24,00 - -
Błonnik g 2,00 - -
Białko g 56,00 - -
Sól g 2,49 0 0
Witamina A μg 585,00 15 12
Witamina D μg 42,00 21 21
Witamina C mg 5,00 7 6
Witamina B3 mg 31,00 221 155
Potas (K) mg 534,00 14 14
Wapń (Ca) mg 215,00 22 22
Fosfor (P) mg 534,00 67 67

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)