Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Ustawienia

Panierowany karp

  • 20.04.2004.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 50 min

Ze świata, który obfituje w specjały rybne, przywieźliśmy przepis na panierowanego karpia. Potrzebujemy tylko 50 minut, by przyrządzić tę czeską potrawę. Prostota jej przygotowania jest niezwykle ważna w coraz szybszym rytmie dnia codziennego.

Składniki

  • 800 g kotletów z karpia
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka Vegety Mix do ryb
  • 3 jajka
  • 80 g mąki
  • 80 g bułki tartej
  • olej do smażenia
  • Dodatek:
  • 800 g ziemniaków
  • sól
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanego selera naciowego

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Kotlety z karpia skropić sokiem z cytryny i posypać Vegetą Mix do ryb. Kotlety panierować (najpierw obtoczyć w mące, zanurzyć w roztrzepanych jajkach, a następnie obtoczyć w bułce tartej).
  2. 2.
    Panierowane kotlety karpia smażyć na rozgrzanym oleju około 5 minut, aż staną się złociste.
  3. 3.
    Ziemniaki pokrojone w ćwiartki ugotować w słonej wodzie, odcedzić i dodać olej.
  4. 4.
    Panierowane kotlety i ziemniaki posypać natką pietruszki, szczypiorkiem, koperkiem i selerem naciowym.

Sposób podania

Panierowanego karpia podać na ciepło z ziemniakami i sałatą wedle smaku.

Porada

Kotlety karpia delikatnie obtoczyć w bulce tartej i smażyć na rozgrzanym, głębokim oleju.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 739 / 3.089 - -
Tłuszcz g 28,00 - -
Węglowodany g 71,00 - -
Błonnik g 4,00 - -
Białko g 47,00 - -
Sól g 2,52 0 0
Witamina A μg 393,00 10 8
Witamina D μg 102,00 51 51
Witamina C mg 25,00 33 28
Witamina B3 mg 17,00 121 85
Potas (K) mg 1.461,00 39 39
Wapń (Ca) mg 169,00 17 17
Fosfor (P) mg 1.029,00 129 129

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)