Sposób przygotowania
-
1.
Ostrą papryczkę oczyścić z pestek i pokroić w cienkie paski. Do garnka wlać wodę i dodać kostki rosołowe, dodać szafran i zagotować.
-
2.
Na patelni rozgrzać 2 łyżeczki oliwy z oliwek, dodać plasterki chorizo i smażyć aż się zrobią chrupiące, następnie zdjąć z patelni.
-
3.
Na tej samej patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, dodać pokrojone na mniejsze kawałki filety z kurczaka, paprykę ostrą oraz krewetki koktajlowe i smażyć na średnim ogniu ok. 2-3 minuty.
-
4.
Następnie dodać kurkumę, pomidory krojone i chorizo, doprawić Vegetą Pikantą.
-
5.
Całość zalać ½ porcji bulionu, delikatnie wymieszać, doprawić kolorowym pieprzem i dusić krótką chwilę. Następnie dodać ryż arborio (równomiernie rozsypując go pomiędzy składnikami) i gotować aby ryż wchłonął większość płynu.
-
6.
Po ok. 12 minutach dodać groszek i kukurydzę, dalej gotować. Wlać pozostała porcję bulionu, delikatnie wymieszać, a na wierzch ułożyć całe krewetki i gotować.
-
7.
Po 5-6 minutach wyłączyć ogień, przykryć patelnię i zostawić na ok. 5 minut. Gotową paelle posypujemy świeżą drobno posiekaną natką pietruszki.
-
8.
Podawać na gorąco z kawałkami cytryny.