Paella ze śródziemnomorskimi pomidorami

  • 04.11.2016.
  • 60 min

Składniki

  • 150 g kiełbasy Chorizo
  • 150 g zielonego groszku
  • 150 g kukurydzy konserwowej
  • 2 kostki rosołowa Vegeta (1 kostka na 500 ml wody)
  • 300 g ryżu arborio Podravka
  • 150 g pomidorów krojonych klasycznych Podravka
  • 1 łyżka Vegety Pikantnej
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • szczypta szafranu
  • ½ cebuli
  • ½ pęczka pietruszki
  • 300 g krewetek koktajlowych
  • 12 szt. krewetek całych
  • 450 g filetów z kurczaka
  • ½ czerwonej ostrej papryczki
  • 1 l wody
  • 1 cytryna
  • świeżo mielony kolorowy pieprz

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Ostrą papryczkę oczyścić z pestek i pokroić w cienkie paski. Do garnka wlać wodę i dodać kostki rosołowe, dodać szafran i zagotować.
  2. 2.
    Na patelni rozgrzać 2 łyżeczki oliwy z oliwek, dodać plasterki chorizo i smażyć aż się zrobią chrupiące, następnie zdjąć z patelni.
  3. 3.
    Na tej samej patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, dodać pokrojone na mniejsze kawałki filety z kurczaka, paprykę ostrą oraz krewetki koktajlowe i smażyć na średnim ogniu ok. 2-3 minuty.
  4. 4.
    Następnie dodać kurkumę, pomidory krojone i chorizo, doprawić Vegetą Pikantą.
  5. 5.
    Całość zalać ½ porcji bulionu, delikatnie wymieszać, doprawić kolorowym pieprzem i dusić krótką chwilę. Następnie dodać ryż arborio (równomiernie rozsypując go pomiędzy składnikami) i gotować aby ryż wchłonął większość płynu.
  6. 6.
    Po ok. 12 minutach dodać groszek i kukurydzę, dalej gotować. Wlać pozostała porcję bulionu, delikatnie wymieszać, a na wierzch ułożyć całe krewetki i gotować.
  7. 7.
    Po 5-6 minutach wyłączyć ogień, przykryć patelnię i zostawić na ok. 5 minut. Gotową paelle posypujemy świeżą drobno posiekaną natką pietruszki.
  8. 8.
    Podawać na gorąco z kawałkami cytryny.