Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Paella Valenciana

  • 21.07.2006.
  • Trudne
  • 4
  • 90 min

Paella jest znaną potrawą kuchni hiszpańskiej, przygotowywaną na szerokiej patelni, od której wzięła się nazwa dania. Sporządza się ją z produktów rozmaitego pochodzenia, ale zawsze w kombinacji z ryżem.

Składniki

  • 500 g kurczaka
  • 200 ml oleju
  • 8 ostryg
  • 200 g kałamarnic
  • 100 g ośmiorniczek
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej
  • 100 g cebuli
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 100 g pomidorów
  • 200 g ryżu
  • 100 g fasoli
  • 4 serca karczochów
  • 2 papryki ( czerwona i zielona)
  • sól
  • pieprz
  • szafran
  • 1 łyżka Vegety

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Kurczaka pokroić na części, kałamarnice oczyścić i pokroić w kostkę, a ostrygi dobrze oczyścić. Papryki również skroić w kostkę, a cebulę i czosnek drobno posiekać. Fasolkę pokroić na mniejsze kawałki, natomiast namoczoną uprzednio fasolę ugotować (na wpół).
  2. 2.
    Na rozgrzanym oleju obsmażyć kurczaka, po czym wyjąć na talerz.
  3. 3.
    Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulkę, następnie dodać paprykę, czosnek oraz obrane ze skórki, pokrojone w cząstki pomidory. Dolać odrobinę wody i zagotować na wolnym ogniu.
  4. 4.
    Do tak przygotowanego sosu wkładać obsmażone kawałki kurczaka, ostrygi, kałamarnice i ośmiorniczki, serca karczochów, fasolkę, na wpół ugotowaną fasolę i roztopiony w wodzie szafran. Dodać sól, pieprz i Vegetę.
  5. 5.
    Gdy lekko zawrze, dodać opłukany ryż i dusić, w miarę potrzeby dolewając wody.

Sposób podania

Paelle podawać z sezonową sałatką.

Porada

Prócz ryżu – wszelkie składniki paelli możecie dobrać według własnego uznania.

Mała tajemnica

Podczas duszenia należy pamiętać, by często dolewać odrobinę wody, a zamiast mieszania potrząsać naczyniem.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 898 / 3.754 - -
Tłuszcz g 69,47 - -
Węglowodany g 28,71 - -
Błonnik g 5,34 - -
Białko g 47,78 - -
Sól g 1,06 0 0
Witamina A μg 742,05 19 15
Witamina D μg 36,61 18 18
Witamina E mg 40,05 182 182
Witamina C mg 33,74 45 37
Potas (K) mg 907,00 25 25
Fosfor (P) mg 727,90 91 91
Magnez mg 230,30 77 58

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)