Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Ostry sławoński gulasz

  • 23.01.2004.
  • Średnio trudne
  • 4 – 6
  • 60 min

Delikatny proszek pozyskiwany z suszonej i mielonej papryki o intensywnie czerwonym kolorze, słodki lub ostry, jest niezbędną przyprawą w sławońskiej kuchni. Dodaje go się również do typowego sławońskiego gulaszu.

Składniki 4 – 6 

  • 400 g wieprzowiny
  • 300 g ziemniaków
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml wina
  • 50 ml oleju
  • 1 papryczka chilli
  • 1 liść laurowy
  • 200 ml przecieru pomidorowego Podravka
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
  • 150 g cebuli
  • 200 g cielęciny
  • 200 g wołowimy
  • 1 łyżka Vegety

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Podsmażyć krótko posiekaną cebulę na gorącym oleju, odsunąć garnek z ognia, dodać czerwoną paprykę i zalać 100 ml ciepłej wody.
  2. 2.
    Dodać pokrojone w kostkę mięso, liść laurowy, papryczkę chilli, przecier pomidorowy, posiekany czosnek i Vegetę. Delikatnie wymieszać i dusić podlewając wodą.
  3. 3.
    Wody musi być tyle, żeby zakryła mięso. Gdy mięso będzie już miękkie, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować jeszcze przez ok. 15 minut.
  4. 4.
    Na koniec dolać wino i mąkę ziemniaczaną, rozrobioną uprzednio z odrobiną wody.

Sposób podania

Ostry gulasz sławoński podawać z sałatką.

Porada

Jeden z wymienionych rodzajów mięsa można zamienić mięsem z indyka.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 305 / 1.275 - -
Tłuszcz g 13,00 - -
Węglowodany g 15,00 - -
Błonnik g 1,00 - -
Białko g 28,00 - -
Sól g 1,32 0 0
Witamina A μg 380,00 10 8
Witamina D μg 14,00 7 7
Witamina C mg 11,00 15 12
Witamina B3 mg 12,00 86 60
Potas (K) mg 719,00 19 19
Fosfor (P) mg 309,00 39 39
Magnez mg 48,00 16 12

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)