Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Obara z kurczaka

  • 30.09.2004.
  • Średnio trudne
  • 4 – 6
  • 50 min

Obara – specjał kuchni słoweńskiej, jednogarnkowe danie często przyrządzane z różnych gatunków mięsa, nawet z żabich udek. Jednak, najbardziej rozpowszechniona jest obara z kurczaka lub kury.

Składniki 4 – 6 

  • 600 g mięsa z kurczaka
  • 40 ml oleju
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 30 g selera
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • pieprz
  • tarta skórka z cytryny
  • majeranek
  • liść laurowy
  • odrobina octu winnego
  • 1 łyżka Vegety

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Na gorącym oleju podsmażyć mięso ze wszystkich stron.
  2. 2.
    Dodać cebulę, marchewkę, pietruszkę i seler (posiekane na plasterki lub w wstążki). Wszystko krótko poddusić.
  3. 3.
    Osolić, dodać mąkę ziemniaczaną rozcieńczoną w odrobinie wody, dokładnie wymieszać i zalać 800-1 000 ml wody. Dodać Vegetę, pieprz, majeranek, liść laurowy i tartą skórkę z cytryny.
  4. 4.
    Gotować na lekkim ogniu, dopóki mięso nie stanie się miękkie. Pod koniec można dodać ocet winny.

Sposób podania

Obarę z kurczaka podawać z ugotowanymi ziemniakami.

Porada

Danie będzie bardziej wyjątkowe, jeśli je się poda z kaszą gryczaną.

Mała tajemnica

Skórka cytryny nada daniu wyjątkowy smak, a ocet winny można zastąpić odrobiną soku z cytryny.

Ogłoszenie

Danie nadaje się do zamrażania
Zamrażanie: Zanim mięso będzie w pełni ugotowane, odstawić potrawę z ognia. Ostudzić, włożyć do plastykowych porcji z pokrywką lub do woreczków i wsadzić do zamrażarki.
Rozmrażanie: Rozmrozić przez noc w lodówce. Obarę powoli podgrzewać i dodać ocet według uznania.
Czas przydatności do spożycia: 60 dni.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 281 / 1.175 - -
Tłuszcz g 15,49 - -
Węglowodany g 3,88 - -
Błonnik g 0,79 - -
Białko g 30,24 - -
Sól g 2,14 0 0
Witamina A μg 3.929,50 98 79
Witamina D μg 12,00 6 6
Witamina C mg 9,39 13 10
Witamina B3 mg 18,63 133 93
Potas (K) mg 348,27 9 9
Wapń (Ca) mg 38,30 4 4
Fosfor (P) mg 227,85 28 28

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)