Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Nóżki w galarecie

  • 13.04.2006.
  • Trudne
  • 6 – 8
  • 200 min

Bardzo popularna potrawa, którą można podawać jako przekąskę lub jako samodzielne danie.

Składniki 6 – 8 

  • 5 nóżek wieprzowych
  • 750 g wieprzowej głowy i skórek
  • 80 g marchewki
  • 40 g pietruszki
  • 50 g cebuli
  • 10 ziaren pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 3 l wody
  • 50 ml octu
  • 1 łyżka Vegety

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Wieprzowe nóżki, głowę i skórki dokładnie umyć i oskrobać (nóżki uprzednio naciąć). Marchewkę, pietruszkę i cebulę oczyścić, umyć i pokroić w kostkę.
  2. 2.
    Do dużego garnka wlać zimną wodę i włożyć mięso, sól, ziarna pieprzu, liść laurowy, Vegetę i ocet i gotować ok. 3 godzin na średnim ogniu. Warzywa dodać jak mięso będzie już w połowie miękkie.
  3. 3.
    Gdy mięso będzie gotowe, wyjąć je z wody, oddzielić od kości i pokroić na drobne kawałki. Wodę przecedzić, poczekać aż trochę ostygnie i zebrać tłuszcz z powierzchni.
  4. 4.
    Pokrojone mięso włożyć do płytkiego naczynia, rozłożyć ugotowane warzywa i zalać letnią zupą, w której się mięso gotowało. Pozostawić w chłodnym miejscu, aż płyn stężeje.

Sposób podania

Nóżki w galarecie pokroić w kostkę, polać olejem, octem, doprawić pieprzem i podawać z plasterkami cebuli.

Porada

Jeśli lubicie galaretę z mniejszą ilością mięsa lub wyłącznie warzywną, można użyć żelatyny w proszku lub w listkach.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 607 / 2.537 - -
Tłuszcz g 42,43 - -
Węglowodany g 6,29 - -
Błonnik g 0,67 - -
Białko g 45,75 - -
Sól g 2,72 0 0
Witamina A μg 2.715,87 68 54
Witamina D μg 11,25 6 6
Witamina C mg 12,35 16 14
Witamina B3 mg 6,26 45 31
Potas (K) mg 714,99 19 19
Wapń (Ca) mg 91,68 9 9
Fosfor (P) mg 280,86 35 35

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)