Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Nitki makaronowe w sosie Contadino

  • 08.06.2006.
  • Trudne
  • 4
  • 90 min

Do gotowego makaronu wystarczy dodać fantastyczny sos z lekkiego i smacznego mięsa kurczaka, i pyszne danie gotowe!

Składniki

  • Na ciasto:
  • 400 g pszennej mąki TYP 400
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • odrobina wody
  • Na sos:
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • 50 g korzenia selerowego
  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • liść laurowy
  • rozmaryn
  • 1 łyżka Vegety W smak Do Kurczaka
  • 400 g całych pomidorów bez skórki Podravka

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Wsypać mąkę do miski, zrobić dołek w środku, dodać jajka, oliwę z oliwek, odrobinę wody i ugnieść ciasto. Po wyrobieniu, owinąć je aluminiową folią i odstawić na 30 min.
  2. 2.
    Z mięsa wyjąć kości i pokroić je na mniejsze kawałki.
  3. 3.
    Na oliwie z oliwek smażyć cebulę i pokrojony czosnek, przetartą marchew i seler. Dodać mięso, Vegetę W smak Do Kurczaka i rozmaryn, a potem wszystko razem smażyć aż mięso będzie miękkie.
  4. 4.
    Ciasto bardzo cienko rozwałkować, pokroić na nitki szerokości 1,5 cm. Nitki gotować w wrzącej wodzie 3-5 minut i odcedzić.

Sposób podania

Ugotowane i odcedzone nitki wymieszać z sosem, dodatkowo polać oliwą z oliwek. Podawać na ciepło.

Porada

Zamiast mięsa z kurczaka, do sosu można użyć mieszankę mięsa z królika i kurczaka.

Mała tajemnica

Do przygotowania ciasta, zamiast całych jajek, można użyć tylko żółtek.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 1012 / 4.230 - -
Tłuszcz g 36,36 - -
Węglowodany g 95,72 - -
Błonnik g 4,98 - -
Białko g 70,44 - -
Sól g 1,67 0 0
Witamina A μg 5.921,66 148 118
Witamina D μg 36,64 18 18
Witamina C mg 16,35 22 18
Witamina B3 mg 27,38 196 137
Potas (K) mg 955,98 26 26
Wapń (Ca) mg 118,17 12 12
Fosfor (P) mg 577,39 72 72

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)