Naleśniki z mięsem

  • 01.11.2003.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 60 min

Nie wszyscy wiedzą, że naleśniki – danie dziś rozpowszechnione na całym świecie – pochodzą z Węgier. W regionie Hortobagy są one tradycyjnym specjałem.

Składniki

  • 8 naleśników
  • 400 g grubo mielonej młodej wołowiny
  • 4 łyżki oleju
  • 1 główka cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • czerwona mielona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 100 g pomidorów
  • 15 g mąki
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • 200 ml słodkiej śmietany
  • 1 łyżka Vegety

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Na patelni na rozgrzanym oleju krótko podsmażyć posiekaną cebulę.
  2. 2.
    Do cebuli dodać mielone mięso, podsmażyć, wmieszać czerwoną, mieloną paprykę i dalej dusić podlewając wodą.
  3. 3.
    Do wpół uduszonego mięsa dodać pokrojoną w kostki zieloną paprykę, obrany pomidor, posiekany czosnek, odrobinę soli i Vegetę.
  4. 4.
    Pod koniec wmieszać mąkę rozcieńczoną dwoma łyżkami kwaśnej śmietany, krótko pogotować i ostudzić.
  5. 5.
    W ten sposób przygotowaną masą faszerować naleśniki i zawinąć.
  6. 6.
    W patelni w której przyrządzaliśmy masę do faszerowania podgrzać słodką śmietanę i resztę kwaśnej, połowę wlać do naczynia żaroodpornego, włożyć naleśniki i polać resztą śmietany. Włożyć do rozgrzanego piekarnika i krótko zapiec.

Sposób podania

Naleśniki z mięsem ozdobić pokrojoną papryką i serwować na ciepło.

Porada

W ten sposób przyrządzone naleśniki można panierować, smażyć na oleju i podawać z kwaśną śmietaną.

Mała tajemnica

Dzięki dodaniu mąki i śmietany mięsny farsz będzie miał lepszą konsystencję i smak.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 825 / 3.449 - -
Tłuszcz g 65,50 - -
Węglowodany g 33,35 - -
Błonnik g 2,42 - -
Białko g 26,53 - -
Sól g 2,52 0 0
Witamina A μg 1.414,57 35 28
Witamina D μg 50,17 25 25
Witamina E mg 12,86 58 58
Witamina C mg 31,37 42 35
Potas (K) mg 646,17 17 17
Wapń (Ca) mg 260,18 26 26
Fosfor (P) mg 380,60 48 48

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)