Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Nadziewany kurczak

  • 14.06.2006.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 90 min

Pieczony i dodatkowo nadziewany kurczak idealnie nadaje się na specjalne okazje do uraczenia wyjątkowych gości.

Składniki

  • 1 kurczak
  • sól
  • Składniki do farszu:
  • 3 łyżki oleju
  • 20 g cebuli
  • 30 g suszonego boczku
  • 3 kromki chleba
  • 100-200 ml mleka
  • 2 jajka
  • pietruszka
  • sól
  • pieprz
  • Vegeta W smak Do Kurczaka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Kurczaka wyczyścić i umyć. Oddzielić skórę od mięsa. Z zewnątrz natrzeć kurczaka solą, a wewnątrz Vegetą W Smak Do Kurczaka.
  2. 2.
    Chleb pokroić w małe kostki i zalać mlekiem, a następnie po 10 minutach odcedzić. Drobno pokroić boczek, cebulę i pietruszkę.
  3. 3.
    Farsz: na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę i boczek i na gorąco polać odcedzony chleb. Dodać jajka, pietruszkę, sól, pieprz i wszystko razem dobrze wymieszać.
  4. 4.
    Farszem wypełnić kurczaka, a otwór zaszyć albo zabezpieczyć wykałaczkami.
  5. 5.
    Kurczaka ułożyć na blasze, polać gorącym olejem i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około godzinę.

Sposób podania

Do tego dania najlepiej podawać smażone ziemniaki i zestaw surówek.

Porada

Do farszu można dodać również blanszowane warzywa: marchew albo groszek.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 1971 / 8.239 - -
Tłuszcz g 205,31 - -
Węglowodany g 13,15 - -
Błonnik g 0,67 - -
Białko g 17,71 - -
Sól g 6,59 0 0
Witamina A μg 1.480,93 37 30
Witamina D μg 26,01 13 13
Witamina E mg 31,28 142 142
Witamina B3 mg 8,86 63 44
Potas (K) mg 304,98 8 8
Wapń (Ca) mg 84,15 8 8
Fosfor (P) mg 252,13 32 32

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)