Nadziewane udka kurczaka

  • 19.10.2015.
  • Łatwe
  • 4
  • 70 min

Kruche i soczyste udka kurczak nadziewane serem i zawijane boczkiem, to pyszny i kreatywny pomysł na obiad.

Składniki

  • 600 g udek kurczaka
  • 1 opakowanie Vegety do złocistego kurczaka
  • 3 cebule dymki
  • 100 g serka śmietankowego
  • 12 plastrów boczku lub boczku pancetta (200 g)

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Udka z kurczaka opłukać i osuszyć. Mięso posypać Vegetą do złocistego kurczaka i natrzeć przyprawą. Odstawić na 30 minut.
  2. 2.
    Oddzielić mięso od kości przez delikatne włożenie noża pomiędzy mięso i kość, tak by delikatnie je oddzielić od kości.
  3. 3.
    Cebule posiekać i połączyć z twarogiem. Rozprowadzić mieszankę sera i cebuli na mięsie. Złożyć mięso złączając brzegami, zawinąć każdy kawałek mięsa jednym lub dwoma plasterkami boczku.
  4. 4.
    Umieścić owinięte kawałki kurczaka w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia i piec w piekarnika nagrzanym do 190 ° C przez około 40-50 minut.

Sposób podania

Podawać nadziewane mięso kurczaka z sałatą ze świeżych warzyw.

Porada

Dzięki użyciu Pancetty lub plastrów boczku mięso kurczaka będzie aromatyczne, miękkie i soczyste. Aby uzyskać jeszcze lepszy efekt, można posmarować mięso odrobiną miodu przed zawinięciem plastrami boczku.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 666 / 2.784 - -
Tłuszcz g 44,23 - -
- Nasycone kwasy tłuszczowe g 14,51 - -
- Jednonienasycone kwasy tłuszczowe g 19,46 - -
- Wielonienasycone kwasy tłuszczowe g 7,07 - -
Węglowodany g 3,09 - -
Błonnik g 0,32 - -
Białko g 60,08 - -
Sól g 0,32 0 0
Witamina A μg 290,75 7 6
Witamina D μg 31,80 16 16
Witamina B3 mg 23,61 169 118
Kwas pantotenowy mg 2,57 37 37
Potas (K) mg 736,33 20 20
Wapń (Ca) mg 53,38 5 5
Fosfor (P) mg 532,88 67 67

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)