Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies

Ustawienia

Nadziewane kotlety z indyka

  • 12.06.2006.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 60 min

Oto propozycja innego podania tego zdrowego mięsa: ze szpinakiem, serem i białym winem.

Składniki

  • 8 kotletów z indyka (około 600 g gram)
  • 2 łyżki oleju
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 200 g szpinaku
  • 20 g masła
  • 1/2 cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 100 g sera gouda
  • 30 g mąki
  • 50 ml białego wina
  • 1 łyżka Vegety

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Kotlety lekko rozbić tłuczkiem do mięsa, posypać Vegetą i skropić sokiem z cytryny.
  2. 2.
    Oczyszczony szpinak krótko przegotować, odcedzić i pokroić.
  3. 3.
    Na rozgrzanym maśle krótko smażyć pokrojoną cebulę, dodać szpinak, pokrojony czosnek, pieprz, sól, wszystko wymieszać i ostudzić.
  4. 4.
    Na każdy kotlet położyć część przygotowanego szpinaku i plasterek sera. Następnie kotlety zawinąć i spiąć wykałaczkami.
  5. 5.
    Kotlety posypać mąką i smażyć na oleju z każdej strony po 7 minut. Na samym końcu dodać trochę wina i wody oraz wszystko razem dusić.

Sposób podania

Nadziewane kotlety ułożyć na ciepłym talerzu i polać gorącym sosem. Do tego bardzo smacznego i lekkiego dania najbardziej pasuje ugotowany ryż.

Porada

Zamiast ryżu jako dodatek można podać ugotowane warzywa.

Mała tajemnica

Przy nadziewaniu kotletów należy uważać, aby farsz nie znalazł się na obrzeżach mięsa, bo utrudni spięcie wykałaczką.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 595 / 2.487 - -
Tłuszcz g 36,64 - -
Węglowodany g 11,20 - -
Błonnik g 2,31 - -
Białko g 52,07 - -
Sól g 0,94 0 0
Witamina A μg 3.675,60 92 74
Witamina D μg 23,17 12 12
Witamina C mg 23,01 31 26
Witamina B3 mg 20,67 148 103
Potas (K) mg 813,46 22 22
Wapń (Ca) mg 268,71 27 27
Fosfor (P) mg 495,91 62 62

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)