Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Nadziewane kotlety wieprzowe

  • 06.03.2006.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 60 min

Wieprzowina nadziewana suszonymi owocami ma długą tradycję w kontynentalnej części Chorwacji. Przepis na pikantno-słodkie kotlety należy do średnio trudnych w przygotowaniu, który można sobie ułatwić za pomocą prostego triku.

Składniki

  • 4 suszone śliwki
  • 20 g masła
  • 4 kotlety wieprzowe (180 g)
  • 4 kawałki jabłka
  • 1 łyżka Vegety ziołowej
  • 1 łyżka musztardy z estragonem
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Suszone śliwki nadziać masłem.
  2. 2.
    W kotletach ponacinać “kieszonki” i lekko je roztłuc.
  3. 3.
    W każdej kieszonce umieścić suszone śliwki i jabłka pokrojone w cieniutkie plasterki. Następnie kieszonki zamknąć za pomocą wykałaczek.
  4. 4.
    Tak nadziewane kotlety posypać Vegetą ziołową, posmarować musztarda i smażyć na oleju z każdej strony 4-5 minut.
  5. 5.
    Dolać odrobinę wody i dusić jeszcze 15-20 minut.

Sposób podania

Podawać z ziemniakami z wody, posypanymi siekaną natka pietruszki.

Porada

Brzegi nadziewanych kotletów dobrze rozbić tłuczkiem, nie trzeba ich wówczas zamykać wykałaczkami.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 500 / 2.090 - -
Tłuszcz g 28,97 - -
Węglowodany g 8,10 - -
Błonnik g 0,96 - -
Białko g 49,51 - -
Sól g 4,91 0 0
Witamina A μg 373,84 9 7
Witamina D μg 24,40 12 12
Witamina C mg 2,59 3 3
Witamina B3 mg 18,28 131 91
Potas (K) mg 765,81 21 21
Wapń (Ca) mg 51,12 5 5
Fosfor (P) mg 343,49 43 43

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)