Sposób przygotowania
-
1.
Oczyszczone kalmary umyć w zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem.
-
2.
Pokrojony w kostkę boczek podsmażyć na rozgrzanej oliwie, dodać cebulę i ryż. Całość krótko podsmażyć, a następnie wlać wino i dusić 10 minut.
-
3.
Dodać masło oraz parmezan i wymieszać.
-
4.
Kalmary nadziewać przygotowanym farszem i nakłuwać poprzecznie po 3 sztuki na wykałaczkę do szaszłyków.
-
5.
Kalmary smażyć na patelni z każdej strony po 3-4 minuty (można także grillować).
-
6.
Na osobnej patelni lub w garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę oraz pokrojone w kostkę kolorowe papryki. Dodać czosnek i doprawić świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Następnie dodać pomidory krojone z bazylią i oregano Podravka, gotować 7-8 minut.
-
7.
Kalmary wyłożyć na talerz, a na wierzch położyć warzywa. Podawać z sosem i ziemniaczkami.
-
Przygotowanie sosu i przystawki:
-
1.
Aby przygotować sos należy wymieszać wszystkie przeznaczone składniki.
-
2.
Ziemniaki pokroić w ćwiartki lub ósemki i usmażyć w głębokim oleju , aż zmienią kolor na złoty.
-
3.
Wyjąć na papierowe ręczniki. Przełożyć do miseczki i posypać Vegetą Śródziemnomorską.