Nadziewane kalmary z warzywami i sosem ajvarowym

  • 04.11.2016.
  • 70 min

Składniki

  • 1 kg świeżych oczyszczonych kamarów bez macków
  • 100 g wędzonego boczku
  • 100 g ryżu arborio Podravka
  • 390 g pomidorów krojonych z bazylią i oregano Podravka
  • 30 g parmezanu
  • 100 ml białego wina
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka Vegety Śródziemnmorskiej
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona paryka
  • 1 czerwona cebula
  • granulowany czosnek
  • kolorowy pieprz
  • Składniki na sos:
  • 80 g Ajvaru ostrego Podravka
  • 180 g gęstej śmietany
  • granulowany czosnek
  • natka pietruszki
  • szczypta soli
  • Składniki na przystawkę:
  • 500 g ziemniaków do smażenia
  • 1 łyżka Vegety Śródziemnomorskiej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Oczyszczone kalmary umyć w zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem.
  2. 2.
    Pokrojony w kostkę boczek podsmażyć na rozgrzanej oliwie, dodać cebulę i ryż. Całość krótko podsmażyć, a następnie wlać wino i dusić 10 minut.
  3. 3.
    Dodać masło oraz parmezan i wymieszać.
  4. 4.
    Kalmary nadziewać przygotowanym farszem i nakłuwać poprzecznie po 3 sztuki na wykałaczkę do szaszłyków.
  5. 5.
    Kalmary smażyć na patelni z każdej strony po 3-4 minuty (można także grillować).
  6. 6.
    Na osobnej patelni lub w garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę oraz pokrojone w kostkę kolorowe papryki. Dodać czosnek i doprawić świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Następnie dodać pomidory krojone z bazylią i oregano Podravka, gotować 7-8 minut.
  7. 7.
    Kalmary wyłożyć na talerz, a na wierzch położyć warzywa. Podawać z sosem i ziemniaczkami.
  8. Przygotowanie sosu i przystawki:
  9. 1.
    Aby przygotować sos należy wymieszać wszystkie przeznaczone składniki.
  10. 2.
    Ziemniaki pokroić w ćwiartki lub ósemki i usmażyć w głębokim oleju , aż zmienią kolor na złoty.
  11. 3.
    Wyjąć na papierowe ręczniki. Przełożyć do miseczki i posypać Vegetą Śródziemnomorską.