Nadziewane Kalmary z czerwoną cykorią

  • 30.10.2014.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 30 min

Nadziewane kalmary podawane z gotowanymi ziemniakami i szpinakiem, skropione oliwą z oliwek będą prawdziwą śródziemnomorską ucztą na Twoim stole.

Zobacz wszystkie zdjęcia

Składniki

  • 600 g dużych kalmarów
  • 100 g dużych liści czerwonej cykorii
  • 100 g cebuli
  • 50 g szynki prosciutto
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 25 ml wina lub wina deserowego porto
  • sól
  • Mielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka Vegety Śródziemnomorskiej
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 50 g świeżych liści szpinaku (lub boćwiny)
  • 800 g ziemniaków
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Kalmary oczyścić i opłukać, zachować macki (bez głowy i woreczka z atramentem, należy odciąć je tuż przy głowie i ewentualnie usunąć twardą "kulkę" ze środka).
  2. 2.
    Przygotować farsz, zeszklić cebulę na patelni na złoty kolor. Dodać pokrojone macki kalmarów, drobno pokrojoną w kostkę szynkę prosciutto, jeden zmiażdżony przez praskę ząbek czosnku, Vegetę Śródziemnomorską, wino lub wino deserowe porto i czarny pieprz. Wszystkie składniki podsmaż na gorącej oliwie do miękkości. Farsz pozostawić do ostygnięcia , dodać starty parmezan.
  3. 3.
    Następnie nadziać kalmary. Kłaść jedną łyżkę farszu na środku jednego liścia czerwonej cykorii, następnie liść ciasno zwinąć (jak gołąbki), faszerować nim kalmara od góry spinając wykałaczką.
  4. 4.
    Nadziewane kalmary smażyć na na patelni na średnim ogniu.
  5. 5.
    Pod koniec smażenia kalmary można podlać odrobiną wina.
  6. 6.
    Nadziewane kalmary podawać z ziemniakami z wody i z gotowanym liśćmi szpinaku skropionymi oliwą z oliwek.

Porada

Pamiętaj, aby nie przesmażyć kalmarów, bo będą twarde i gumowe. Można temu zapobiec, przez namoczenie kalmarów w soku z kiwi na 30 minut, następnie opłukać je i postępować według przepisu.