Sposób przygotowania
-
1.
Kalmary oczyścić i opłukać, zachować macki (bez głowy i woreczka z atramentem, należy odciąć je tuż przy głowie i ewentualnie usunąć twardą "kulkę" ze środka).
-
2.
Przygotować farsz, zeszklić cebulę na patelni na złoty kolor. Dodać pokrojone macki kalmarów, drobno pokrojoną w kostkę szynkę prosciutto, jeden zmiażdżony przez praskę ząbek czosnku, Vegetę Śródziemnomorską, wino lub wino deserowe porto i czarny pieprz. Wszystkie składniki podsmaż na gorącej oliwie do miękkości. Farsz pozostawić do ostygnięcia , dodać starty parmezan.
-
3.
Następnie nadziać kalmary. Kłaść jedną łyżkę farszu na środku jednego liścia czerwonej cykorii, następnie liść ciasno zwinąć (jak gołąbki), faszerować nim kalmara od góry spinając wykałaczką.
-
4.
Nadziewane kalmary smażyć na na patelni na średnim ogniu.
-
5.
Pod koniec smażenia kalmary można podlać odrobiną wina.
-
6.
Nadziewane kalmary podawać z ziemniakami z wody i z gotowanym liśćmi szpinaku skropionymi oliwą z oliwek.
Porada
Pamiętaj, aby nie przesmażyć kalmarów, bo będą twarde i gumowe. Można temu zapobiec, przez namoczenie kalmarów w soku z kiwi na 30 minut, następnie opłukać je i postępować według przepisu.