Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Ustawienia

Nadziewane cukinie

  • 29.11.2004.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 60 min

Turecka kuchnia wykorzystuje wszelkie przyprawy w niesamowity sposób, dlatego proponujemy przygotować to, często serwowane w Turcji, danie i rozsmakować się w jego orientalnych aromatach.

Składniki

  • 4 duże cukinie
  • 4 łyżki oleju
  • tabasco
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mięty
  • pietruszka
  • pieprz
  • sól
  • 50 g ryżu Podravka
  • 1 pęczek kopru
  • 2-3 pomidory
  • 1 cebula
  • 250 g mielonego mięsa (wołowina albo jagnięcina)
  • 1 łyżka Vegety

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Cukinie przekroić wzdłuż, wydrążyć łyżeczką i posolić.
  2. 2.
    Następnie przygotować farsz: krótko podsmażyć mięso na 2 łyżkach oleju, aby zmieniło kolor, dodać tartą cebulę, pokrojone pomidory i wszystko razem krótko dusić.
  3. 3.
    Dodać wcześniej namoczony w gorącej wodzie ryż, drobno pokrojoną pietruszkę, koperek, miętę, zgnieciony czosnek, pieprz, kilka kropelek Tabasco, wydrążone części cukinii i Vegetę.
  4. 4.
    Farszem wypełnić cukinie i na każdą położyć plasterek pomidora. Następnie wszystkie zalać mieszanką solonej wody z 2 łyżkami oleju, przykryć folią i piec 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Sposób podania

Według tureckiego zwyczaju cukinie należy podawać z wymieszanym z czosnkiem jogurtem naturalnym albo kefirem.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 371 / 1.551 - -
Tłuszcz g 30,36 - -
Węglowodany g 16,03 - -
Błonnik g 2,71 - -
Białko g 13,94 - -
Sól g 4,49 0 0
Witamina A μg 929,47 23 19
Witamina E mg 12,16 55 55
Witamina C mg 27,30 36 30
Witamina B3 mg 10,36 74 52
Potas (K) mg 663,65 18 18
Fosfor (P) mg 292,28 37 37
Magnez mg 117,54 39 29

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)