Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Nadziewana kaczka

  • 14.06.2006.
  • Łatwe
  • 4
  • 60 min

Na Wigilię na pewno przyrządzicie rybę, a na Sylwestra wieprzowinę i bigos. Na Boże Narodzenie proponujemy przygotować nadziewaną kaczkę według przepisu Podravki.

Składniki

  • 1 kaczka (około 1,5-2 kg)
  • 50 g masła
  • 1 szklaneczka winiaku
  • Na farsz:
  • 100 g mielonego cielęcego mięsa
  • 80 g mielonego wieprzowego fileta
  • 50 g kiełbasy
  • 25 g pistacji
  • 20 g parmezanu
  • 1 kajzerka
  • 1 jajko
  • pokrojona pietruszka
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki Vegety Natur

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Naciąć kaczkę wzdłuż grzbietu i ostrożnie wyjąć główną kość.
  2. 2.
    Cielęce i wieprzowe mięso zmielić. Dodać pokrojoną i nasączoną kajzerkę, oczyszczoną i pokrojoną kiełbasę, tarty parmezan, pokrojone pistacje, jajko, trochę pieprzu, łyżeczkę Vegety Natur i wszystko razem dobrze wymieszać.
  3. 3.
    Kaczkę natrzeć Vegetą Natur, pieprzem i solą.
  4. 4.
    Wypełnić kaczkę farszem i zaszyć białą nitką albo przymocować metalowymi wykałaczkami. W kilku miejscach na skórze trzeba otwory, polać gorącym masłem i włożyć do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni.
  5. 5.
    Po 10 minutach kaczkę polać winiakiem i piec jeszcze około 1,5 godziny, przekręcając ją cały czas i podlewając wodą jeżeli jest taka potrzeba.
  6. 6.
    Upieczoną kaczkę trochę ostudzić, usunąć nitkę albo metalowe wykałaczki i ostrożnie pokroić na plastry.

Sposób podania

Kaczkę można podać z różnymi rodzajami ugotowanych warzyw.

Porada

Kaczkę można zastąpić gęsią, indykiem lub kurczakiem.

Mała tajemnica

Smarowanie skóry kaczki masłem podczas pieczenia nada mięsu niesamowity aromat i bardzo ładny kolor.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 474 / 1.981 - -
Tłuszcz g 33,07 - -
Węglowodany g 39,15 - -
Błonnik g 6,46 - -
Białko g 9,07 - -
Sól g 1,86 0 0
Witamina A μg 1.065,51 27 21
Witamina D μg 16,16 8 8
Witamina C mg 35,10 47 39
Witamina B3 mg 3,99 29 20
Potas (K) mg 558,26 15 15
Wapń (Ca) mg 108,77 11 11
Fosfor (P) mg 148,34 19 19

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)